Polsk domstol afviser hollandsk arrestordre, frygter “krænkelse af menneskerettigheder” i Holland

Polen: En polsk domstol afviser at udlevere et australsk-russisk par bosiddende i Holland til Holland. Hollandske myndigheder havde udsendt en europæisk arrestordre, men den polske domstol vurderer, at hollandske myndigheder havde krænket parrets menneskerettigheder på “en umenneskelig og barbarisk” måde, skriver Notes from Poland.

Parret flygtede fra Holland med deres søn, som angiveligt lider af alvorlig autisme, men som de hollandske myndigheder ifølge parret har vurderet forkert. Parret flygtede uden at underrette de hollandske myndigheder til Polen, hvorfra de blev krævet udleveret.

Dommeren i sagen, Dariusz Lubowski, begrunder den polske domstols beslutning i sagen med, at den europæiske arrestordre udstedt af Holland “krænker menneskerettigheder og frihed” og at parret derfor ikke kan udleveres til Holland. “De hollandske myndigheders opførsel må betragtes som yderst umenneskelig og barbarisk, konkluderer dommeren.

Vicejustitsminister Michał Wójcik betegner den hollandske retssystem som politiseret og ikke uafhængig. 

“Det hollandske retssystem er sammenlignet med det polske retssystem disproportionalt politiseret. I Holland spiller politikere en meget stærk rolle i processen med udnævnelse af dommere, siger han. 

Michał Wójcik opfordrede efter dommens afsigelse parret til at søge asyl i Polen.

Holland besluttede i begyndelsen af september, at landet ikke vil udlevere personer til retsforfølgelse i Polen pga. manglende tillid til det polske retsvæsen. ota

Share This