Politisk ”shake up” i Georgien, tidligere ministerpræsident opretter nyt parti

Georgisk flag Foto: Frank Miller

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Lige siden parlamentsvalget i oktober sidste år har georgisk politik mildt sagt været turbulent. Oppositionen boykottede parlamentet, oppositionspolitikeren Nika Melia blev arresteret og demonstranter har fyldt godt op i gaderne.

Georgi Gakharia, ministerpræsident for regeringspartiet ”Georgiens Drøm” fra september 2019 til februar i år, opgav posten som ministerpræsident som følge af arrestationen af Melia. I flere år havde han fulgt partilinjen og slået ned på demonstranterne, bl.a. i 2019 under ”Gavrila-natten”, protesterne mod en russisk politikers besøg og tale i landets parlament.

Ved sin aftræden erklærede Gakharia, at han ikke agtede at forlade politik. Det løfte har han holdt. Han har netop oprettet et nyt parti, som han kalder ”For Georgien”. Det nye parti skal tiltrække især utilfredse, der normalt har stemt på ”Georgiens Drøm”.

Det ny parti slår især på korruptionsbekæmpelse og på styrkelse af de statslige institutioner. Gakharia er ikke den eneste, der har sagt farvel. Også tidligere chef for præsidentadministrationen, Gieorgi Arbashvili og tidligere NATO-ambassadør ved NATO Levan Dolidze har forladt Ivashnivili’s parti.

Georgi Gakharia havde før sit farvel været loyal over for sit gamle parti. Han havde haft tætte forbindelser til Rusland, blev uddannet ved Moskva Statsuniversitet og levede det meste af sit professionelle liv i Rusland. Før jobbet som ministerpræsident havde han (fra 2017) været indenrigsminister i Georgien.

Et snarligt parlamentsvalg i Georgien kan ikke udelukkes. Det vil finde sted, hvis ”Georgiens Drøm” ikke opnår 43 pct. af stemmerne ved de kommende lokalvalg.

Share This