Politiet i Berlin skal lære ny politisk korrekt sprogbrug

Illustrationsfoto- Denis Barthel

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Kort før jul fik alle betjente i Berlin tilsendt et nyt regelsæt med korrekte betegnelser, som fremover skal bruges i hverdagen – det skriver BZ-Berlin

Det nye regelsæt fylder 29 A4-sider og har betegnelsen „Anbefalinger til en diskrimineringsfølsom sprogbrug“. Det er udarbejdet af konsulent Eva Petersen, som er ansvarlig for begrebet „gruppeorienteret menneskefjendtlighed“ ved Berlins politi.

I forordet til hendes kolleger hedder det: „De skal undgå gengivelse af begreber eller talemåder, som kan virke racistiske, antisemitiske, sigøjnerfjendtlige, kvindefjendske og anti-LGBT eller andre menneskefjendske begreber eller talemåder.“

Bereber, som ikke længere må bruges, er streget under i det nye regelsæt, og alternativer er foreslået. Således må man ikke længere sige „illegale migranter“. Nu hedder det „uregelmæssigt indrejste personer“. Ordet „asylsøger“ er heller ikke tilladt længere. Nu hedder „person som søger beskyttelse“.

Begrebet „tørklædebærer“ er heller ikke tilladt længere. Nu hedder det som eksempel i en rapport „det ikke-identificerede offer bar en hijab“. Ekstra kompliceret bliver det med begrebet „sydlænding“. Den nye formulering lyder således: „Mørk hudtype, fænotype (red: Summen af egenskaber hos et individ), vestasiatisk“. I en rapport ville formuleringen således være: „Ifølge vidner arabisktalende person med meget mørkt og lettere krøllet hår.“ 

Endnu mere kompliceret bliver det med hensyn til tiltale og køn. Når det gælder diverse personer, er det ikke længere tilladt at sige hr. eller fru. Fra nu af gælder en kønsneutral tiltaleform, hvor fornavnet skal bruges.

Også begrebet „Leitkultur“ bliver fjernet, da det åbenbart forbindes med højreekstremistiske strømninger. Begrebet „flertalssamfund“ bliver også forbudt. Nu hedder det „flertalsbefolkning“ – altså de 64 mio. tyskere, som ikke har en migrationsbaggrund.

Ifølge avisens lederskribet Gunnar Schupelius rejser det nye regelsæt flere spørgsmål. Hvem kan huske det nye regelsæt i en travl og hektisk hverdag, som blandt andet går ud på et bekæmpe de kriminelle klaner i Berlin? Og hvad vil der i praksis ske, hvis de enkelte betjente glemmer at overholde det nye regelsæt. Vil de blive straffet eller på anden vis sanktioneret? 

BZ-Berlin er den tyske hovedstads svar på Ekstra Bladet. Gunnar Schupelius, som også skriver for Bild-Zeitung, er kendt for sine provokerende klummer og ledere, hvor han især hudfletter den politiske korrekthed og Berlins rød-grønne styre . Det har indtil videre kostet ham tre afbrændte biler og diverse trusler på nettet, Afbrænding af biler er den foretrukne metode i Antifa-miljøet bruger for at bekæmpe politiske modstandere. Antifa tilhører den ekstreme voldsparate venstrefløj og er nu kategoriseret som værende lige så farlig som højreekstreme bevægelser af „Verfassungsschutz“, som er Tysklands svar på PET i Danmark.

Share This