Polens Nationalbank har tjent kassen på opkøb af guld

Af Michael Skovgaard

Polen: Guldprisen er steget med 70 procent i løbet af de seneste to år. Den polske nationalbanks beslutning om at øge guldreserven med 125 tons for to år siden har indbragt en formue – det skriver www.money.pl.

Den polske nationalbank har nu en guldreserve til en værdi af 15 mia. dollar (ca.100 mio. kroner). Selv om Corona-pandemien sætter sine spor, er Polen godt rustet økonomiske til at afbøde krisen.

Guldprisen er næsten fordoblet siden 2015 og er nu oppe på 2000 dollar for en ounce. Det viser igen, at guld er en sikker investering i krisetider.

Den polske nationalbank investerede voldsomt i guld for to år siden, og supplerede den daværende beholdning på 100 tons med yderligere 125 tons . Dermed er værdien af landets guldreserver steget fra 4 mia. dollar i 2018 til 15 mia. dollar med den nuværende guldpris.

Reserverne kan nu bruges til at understøtte statsbudgettet. Alene i 2019 overførte nationalbanken 2 mia. dollar til den polske „husholdning“.

Ifølge eksperter forventes guldprisen at stige yderligere, så længe Corona-pandemien står på. Dollarkursen er lav, og investeringsbanken Goldman Sachs forventer, at guldprisen snart vil nærme sig 2300 dollar for en ounce.

Nationalbanken ønsker ikke at oplyse, om man fortsat vil opkøbe guld. Hver måned offentliggør banken værdien af guldreserven og eventuelle opkøb. Siden 2019 har banken ikke opkøbt guld.

Share This