Polen, præsidentvalg i coronaens tegn

Rafał Trzaskowski udfordrer den nuværende præsident Andrzej Duda Foto: EPP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Når polakkerne den 28. juni går til præsidentvalg, sker det på en ny og anderledes fremgangsmåde., skriver ugeskriftet ”Polityka” (24.2020). Pga. corona pandemien er der indført et ”hybridt” system, hvorefter der kan brevstemmes (”korespondencyjny”) eller på valgsteder, dvs. ved fremmøde fysisk. Der kan også stemmes der pr. brev. Det sker efter en anmodning sendt til de lokale myndigheder på forhånd (senest den 16.juni), hvorefter vælgeren modtager en pakke med valgmateriale.

Stemmesedlen skal afleveres i afmærkede, røde bokse. Skriveredskaber til at sætte krydset udskiftes, men ikke hver gang der stemmes. Selve afstemningen sker efter bestemte procedurer. Højst tre personer kan sidde ved valgbordene og udlevere stemmesedler, hvilket med sikkerhed vil skabe lange køer på de tidspunkter, hvor vælgerne traditionelt mest går til valgstederne. Om søndagen er presset særlig stort efter kirketid.

I køerne ved valgstederne vil folk ikke være tvunget til at bære ansigtsmasker, men der skal holdes 2 meters afstand. I valglokalet må skal der være 15 m2 plads pr. person. Derfor satses på at benytte store valglokaler, fx haller oh gymnastiksale. Medlemmer af valgkommissionen skal holde mindst 1.5 meters afstand, og valglokalerne skal gennemluftes hyppigt.

Valget skulle efter planen være afholdt den 10. maj, men er udskudt pga. corona pandemien. Valg den 10. maj ville, at dømme efter meningsmålingerne, have givet Andrzej Duda genvalg, måske allerede i første valgrunde. Med udsættelsen af valget og med en ny præsidentkandidat for Borgerplatformen (Rafal Trzaskowski) er valget blevet mere åbent. De seneste målinger tyder på næsten dødt løb mellem Duda og Trzaskowski i en sandsynlig anden valgrunde.

Share This