Polen og Ungarns veto: Ungarns er det største problem

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Ungarn/Polen: Set fra Bruxelles er Ungarn klart vigtigst, når det gælder om at få fjernet Ungarns og Polens veto mod EUs kommende budget og den særlige fond for genopbygning efter corona-pandemien. Det skriver det polske dagblad “Gazeta Wyborcza” (27.11.20).

Den polske regerings brev til EU om netop veto’et over for budgettet er holdt i en blødere sprogbrug end det ungarske. Ursala van Leyen, kommissionsforkvinde, har foreslået at spørge EU-Domstolen om lovligheden i at begrænse udbetalingerne fra EU til Polen og Ungarn på grund af brud på “rule of law”, men det forslag støttes ikke i Warszawa og Budapest. Især Ungarn er blevet beskyldt for misbrug af penge fra EU, det skønnes at være 10 gange højere end EU-gennemsnittet.

Men Orbán er, siger “Gazeta Wyborcza”, under pres. Han har brug for pengene fra EU før den kommende valgkamp i 2022. Den hårde linje over for EU støttes måske oveverrakende af præsident Duda, formentlig i et forsøg på at få svækket og afsat den mere moderate ministerpræsident Morawiecki. Polen vil iflg. budgetforslaget kunne få  udbetalt 123 mia. euro og 23 mia. euro fra genopbygningsfonden. Men de penge er i fare. søren.riishøj

Share This