Polen og Ungarn gør klar til offentliggørelse af EU rapport om retsforholdene i EU

Morawiecki og Orbán Foto- Kancelaria Premiera

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

EU: I dag onsdag offentliggøres Kommissionens rapport om retsforholdene i EUs medlemslande. Heri indgår stensikkert hård kritik af forholdene i Polen og Ungarn. Og det har regeringerne i Warszawa og Budapest forberedt sig på. De svarer hårdt tilbage, bruger det hårde skyts.

De to lande vil nu samarbejde endnu tættere. Eksempelvis vil de oprette deres fælles institution, der selvstændigt skal vurdere retsforholdene i EU’s medlemslande. Det blev meddelt på et fælles udenrigsministermøde, mellem Ungarns Péter Szijarto og Polens Zbigniew Rau forleden. 

I Warszawa og Budapest er det holdningen, at EUs rapporter er “biased”, ikke neutrale. Sandt er, at retsforholdene heller ikke er for gode i mange andre EU-lande, de er formentlig endnu værre i fx Bulgarien.

Op til offentliggørelsen af EUs rapport har Ungarn og Polen rettet hårde angreb mod EU kommissær for retsforhold, tjekken Vera Jourova, der allerede før offentliggørelsen har udtalt sig kritisk om forholdene i Ungarn og Polen, kaldt dem “ill democracies”. De vil helt afbryde samarbejdet og, som omtalt i mreast, kræver de hende afsat.

Sagen er prekær for Tjekkiets ministerpræsident, forretningsmanden Andrej Babis, der i sin tid udnævnte Jourova. Babis ønsker et godt forhold til Polen og Ungarn og er selv blevet anklaget for uberettiget brug af EU midler. Efter Orbáns opfattelse er rapporten en hån mod en demokratisk valgt regering og en “ydmygelse af det ungarske folk”. 

Orbán er ikke uden allierede i og uden for EU. Han har fx et godt forhold til Sloveniens regringschef Jánez Janza og derudover Serbiens Aleksander Vucis. Slovenien er EU-medlem og er derudover også med i euroen.

Share This