Polen og EU budgetforhandlinger

Illustrationsfoto: MOs810

Polen/EU: Forhandlingerne om EUs budget for 2021-27 er gået ind i den afgørende fase. Meget er på spil, ikke mindst EUs problembarn Polen, der indtil nu har modtaget store overførsler fra EUs kasser. Polens ministerpræsident Morawiecki mødte torsdag både EU præsident Ursula von de Leyen og formand for Kommissionen Charles Michel, og at dømme efter hans egne udmeldinger gik møderne ikke så skidt, set fra Warszawa.

Iflg. Kommissionens oprindelige udspil får Polen 19 mia. euro mindre i støtte sammenlignet med budgettet for 2014-20, men det negative beløb kan måske blive 1.8 mia. mindre.

Polen frygter også, at det kan blive lettere at straffe medlemslande i EU der ikke overholder EUs retsprincipper. Måske går det ikke så galt. Måske fraviger Kommission “reverse vote” modellen for at indføre sanktioner og overgår i stedet til kvalificeret flertal, der gør det sværere at straffe de “ulydige” EU lande.

Kort sagt, en vis optimisme råder i Warszawa efter torsdagens forhandlinger og konsultationer. Men en aftale mellem 27 EU lande imellem er bestemt ikke lige om hjørnet. søren. riishøj

Share This