Polen klar til kontroversiel uafhængighedsmarch

Det polske nationalistiske parti ONR demonstrerer i Krakow i 2007 Foto: Wikimedia

Polen: Da forskellige nationalistiske organisationer i Polen i 2010 indkaldte til den første fælles march i Warszawa på nationaldagen den 11. november mødte der 2.000 demonstranter op. Det betragtede arrangørerne som en succes. Omtrent samme antal tog del i venstrefløjens kontra-demonstrationer.

Otte år senere, i 2018 deltog omkring 100.0000! Jaroslaw Kaczynski, Mateusz Morawiecki og Andrzej Duda deltog. Jaroslaw Kaczynski deltog i Krakow i en højtidelighed ved afdøde Lech Kaczynskis grav. På mandag vil opmærksomheden i høj grad være rettet mod nyvalgte parlamentsmedlemmer fra det højre nationale Konføderationen. Ved parlamentsvalget for nylig fik dette parti støtte fra over 1 mio. vælgere.

Det var den national-radikale gruppering ”Oboz Narodowo-Radykalny” (ONR) og ungdomsbevægelsen ”Mlodziez Wszechpolska” der i sin tid begyndte uafhængighedsmarcherne. De kobler sig selv tilbage til yderliggående nationalistiske og antisemitiske organisationer i mellemkrigsperioden.

I 2011 blev der oprettet en særlig komité til støtte for uafhængighedsmarchen. Med i komiteen var bl.a. musikeren Pawel Kukiz, der senere gik aktivt ind i polsk politik og blev valgt til parlamentet. I 2011 angreb demonstranterne politiet og afbrændte TV-transmissionsvogne. Lige siden har yderliggående højrenationale været klart mest iøjnefaldende under demonstrationerne og vil givetvis være det igen her den 11. november. Spørgsmålet er, hvor langt de udarter i vold. Antifascistiske moddemonstrationer er kaldt ”tyske provokationer”. 

I 2011 havde den liberale præsident Bronislaw Komorowski forsøgt sig med sin egen alternative march under overskriften ”Sammen for Uafhængighed”. Den tradition blev standset, da Andrzej Duda vandt præsidentvalget i 2015. Duda var Lov og Retfærdighedspartiets præsidentkandidat.

Warszawas nuværende liberale borgmester Rafal Trzaskowski så gerne yderliggående nationalisternes monopol på 11. november fjernet. Men det projekt bliver svært at få realiseret i år. Koblingen mellem demonstranterne og det regerende Lov og Retfærdighedspartiet er uafviselig, skriver Cezary Michalski i det polske ”Newsweek” (4.-11-11.2019).

I 2017 takkede en af marchens organisatorer, Witold Tumanowiec regeringen for støtten. Flere fra ONR har endda fået ansættelser inden for de offentlige medier. Og viceminister i regeringen, Adam Andruszkiewicz har tidligere været leder for den omtalte højreradikale ungdomsbevægelse ” ”Mlodziez Wszechpolska”. Under marcherne har der været tradition for at afbrænde EU-flag og samtidig hermed råbe slagord som fx ”Konstitucja-Prostitucja”, en henvisning til liberale og socialisters protester mod regeringens mange ændringer af forfatningen. Demonstrationerne vil uden tvivl også i år blive fulgt nøje af udlandet.

Share This