Polen i modvind i Europa, også i Tyskland

 Foto: Olek Remesz

Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Den polske regering kæmper på flere fronter. Der er oprør på hjemmefronten, og forholdet til EU, Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig er mildt sagt heller ikke godt for tiden.

Tjekkiet og Slovakiet kan ikke følge Ungarn og Polen i EU-politikken, især når det gælder forholdet til Tyskland og EU-institutionerne.

Forfatningskrigen hjemme i Polen, den polske regerings modstand mod EU-systemet og stoppet for indkøb af franske militærhelikoptere har gjort ondt værre, men det polske diplomati forsøger langt fra altid at dæmpe konflikterne. Det gælder i hvert fald i Tyskland.

Den polske ambassadør professor Andrzej Przylebski har skarpt taget afstand fra formanden for den tyske forfatningsdomstol og tyske eksperter, der har kritiseret den polske regerings adfærd i striden om den polske forfatningsdomstol og har kaldt Venedig-kommissionens kritik af den polske regering ”kompromitterende”.

Przylebski lagde op til stor festivitas i forbindelse med premieren på den kontroversielle polske film ”Smolensk” i Tyskland med invitation af prominente gæster. Filmen lægger tydeligt afstand til den tidligere polske regerings adfærd i tiden omkring flytragedien ved Smolensk i 2010, og blev taget af programmet, da biografejeren opdagede, at filmen er politisk kontroversiel.

Bartosz T. Wielenski gør i ”Gazeta Wyborcza” opmærksom, at Przylebski er uden erfaring i diplomatiets kunst, men han er stålfast ideologisk, loyal over for partileder Jaroslaw Kaczynski og til enhver tid parat til at forsvare sin regering.

Share This