Polen frygter euro-dominans efter Brexit

Witold Waszczykowski, Polens udenrigsminister. Foto: Det polske udenrigsministerium

Witold Waszczykowski, Polens udenrigsminister. Foto: Det polske udenrigsministerium

Det er skidt for Polen, hvis briterne forlader EU. Det sagde Polens udenrgisminister, Witold Waszczykowski, torsdag til journalister i Warszawa.

“Hvis Storbritannien træder ud af EU, vil Eurozonen komme til at dominere (…) Det er ikke et godt scenario for Polen,” sagde han ifølge avisen Rzeczpospolita.

“Eurozonen vil måske skabe særlige institutioner, et særligt budget, og så vil EU som enhed blive en tom facade, og Eurozonen vil dominere,” sagde han.

Han advarede samtidig om, at hvis Storbritannien melder sig ud, men vil forblive i det Indre Marked, så skal landet respektere migrantarbejderes rettigheder – og det er netop noget af det, som Brexit-tilhængere ønsker at gøre op med.

Polen er ikke medlem af euroen og har ingen aktuelle planer om at blive det. Landet er traktatligt forpligtet til at gå med i den fælles mønt, men i praksis kan det unddrage sig forpligtelsen ved at lade være med at gå med i det fastkurssamarbejde med euroen, ERM-II, som er forudsætningen for senere at blive medlem af eurozonen. Det svare til den politik som Tjekkiet fører.

U.G.

Share This