Polen før valget, problemet Zbigniew Ziobro

Ziobro Foto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: For få uger siden var Lov og Retfærdighedspartiet storfavorit til at vinde parlamentsvalget den 13. oktober. Patriotiske manifestationer, mere offentlig støtte til børnefamilier og pensionister og splid i oppositionspartierne gav grund til optimisme.

Ved Europaparlamentsvalget fik Lov og Retfærdighedspartiet 45 pct. af stemmerne, og det tal blev fastholdt i meningsmålingerne i ugerne derefter. De skandalesager der blev rejst i oppositionspressen mod medlemmer af regeringen, også mod Kaczynski og Morawiecki, havde ikke den store virkning. De var meget komplicerede, svære at forstå og adskilte sig ikke meget fra dem, der er over årene er blevet mod ministre i tidligere regeringer. Men de seneste affærer, rettet mod parlamentsformanden (Kuczcinski) og hans for mange udlandsrejser og sagen om vice-justitsministeren (Piebiak) og dennes smædekampagne (”trollefarmen”) mod regeringskritiske dommere ser ud til at være alvorligere. For mange flyrejser og ”trollefabrikker” kan de fleste forholde sig til. Både Kuchcinski og Piebak måtte da også trække sig. 

Den seneste interne meningsmåling i Lov og Retfærdighedspartiet viser, at partiets stemmeandel er dalet til 36.7 pct., ikke nok til at få flertal alene i parlamentet. Dertil kræves formodentlig 42-45 pct., alt afhængigt af omfanget af stemmespildet blandt oppositionspartierne. Det ekstremt nationalkonservative parti Konventet står til at klare spærregrænsen. Det var ikke tilfældet ved Europaparlamentsvalget.

Kaczynski’s mareridt er at blive afhængig af det ekstreme højre. Han gør alt for at undgå det. Zbigniew Ziobro, justisministeren, har klaret frisag uanset at han havde arbejdet tæt sammen med Piebiak og sikkert kendte hans ”trollefarm”. Men det er sin sag at afskedige Ziobro, uanset at hans forhold til Morawiecki, regeringslederen, ikke er for godt.

Ziobro fik også et hovedansvar for regeringens ret dårlige lokalvalg sidste efterår. Kort før valget udtalte han sig i vendinger der blev opfattet som opfordring til ”polexit”, polsk udmeldelse af EU, og det er der ikke stemning for blandt ret mange polske vælgere.

Ziobro nyder desuden stor opbakning i Lov og Retfærdighedspartiets hårde nationalkonservative kerne. Fyres han kan det ekstreme parti Konventet måske få endnu flere stemmer. Nok så vigtigt leder Ziobro sit eget parti, Solidarisk Polen, der optræder i koalition sammen med Lov og Retfærdighedspartiet ved valget. Uden Solidarisk Polens stemmer kan flertallet i parlamentet gå tabt. Så stik modsat andre i regeringen er Ziobro fredet, efter alt at dømme satser han på at genvinde posten som justitsminister.

Den polske ugeavis Newsweek mener, at Jaroslaw Kaczynski i de sidste uger frem til valget i endnu højere grad vil satse på at demobilisere oppositionens vælgere. Det lykkedes for ham ved Europaparlamentsvalget, men ikke ved lokalvalgene sidste efterår. Det gælder kort sagt for de politiske blokke om at få mobiliseret egne vælgere, at få flest mulige motiveret til at gå til stemmeurnerne, for oppositionen drejer det sig om vælgerne i de store byer, for regeringen dem der bor i mindre byer og i landdistrikter. 

Share This