Polen fastholder import af gas fra Rusland

Illustrationsfoto: Dreamstime

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Den officielle polske politik har været fuldstændigt at de-russificere økonomien. For at opfylde løftet herom fremsatte den polske regering i april sidste år en plan om totalt stop for import af kul, olie og gas fra Rusland.  Men et er ord, andet er handling. Det var svært nok at standse importen af kul, men endnu vanskeligere helt at standse importen af flydende gas (LNG). Den var da heller ikke med på den liste over sanktioner, som ministerpræsident Morawiecki præsenterede for parlamentet. Et forslag fremsat i overhuset, Senatet, om at medtage LNG på listen over sanktioner, blev forkastet.

Flydende gas (LNG) benyttes af over 3 mio. bilejere og også til opvarmning af mange huse. Viceminister Jacek Sasin erklærede, at et stop for import af gas fra Rusland vil være “ondt” og “skadeligt”, underforstået skade regeringen ved valget den 15. oktober på grund af prisstigninger på gas. I dag lyder det derfor: “Vi indfører ikke sanktioner, så længe de ikke indført i alle EU lande”. Og det sker ikke foreløbigt. Så Polen køber fortsat gas i Putins Rusland, så længe den er billigst.

Polen er den største forbruger af LNG i Europa. I 2022 blev forbrugt 2.5 mio. ton. Via eget selskab (Orlen) dækkes 20 pct., men resten må importeres. Halvdelen af importen kom i 2022 fra Rusland, svarende til en tredjedel af Ruslands samlede eksport. I første kvartal af 2023 var Polens import af LNG fra Rusland stigende. Ud over fra Rusland importerer Polen gas fra Sverige, Norge, USA, Libyen, Litauen og Kazachstan.

Den russiske gas er den billigste, pr. ton er prisen 623 dollar. Gas importeret fra USA koster omkring 700 dollar, fra Norge på 800 dollar. Ikke alene er import af LNG fra andre lande end Rusland dyrere, den er også sværere at opmagasinere og transportere. Brugen af LNG til transport er særlig populær i landsbyer og mindre byer, hvor Lov og Retfærdighedspartiet (PIS) har særlig mange vælgere. Det vejer tydeligvis tungere at få stemmer og fortsætte i regering end at stoppe helt med at yde penge til Ruslands krig i Ukraine via betaling for import af LNG.

Share This