Polen: Et år med Andrzej Duda

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Ikke mange polakker kendte Andrzej Duda, da Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet lod ham vælge som partiets præsidentkandidat. Ikke mange gav ham chancer for at blive valgt, heller ikke Kaczynski, der koncentrerede sig om parlamentsvalget senere på året og derfor mest var interesseret i at få et pænt resultat.

Daværende præsident Bronislaw Komorowski førte klart i alle meningsmålinger, men hans andel af stemmerne faldt jo tættere vi kom til selve valgdagen. Andrzej Duda kom fra partiets 2. geled, han havde ikke megen politisk erfaring, mest fra sit arbejde som undersekretær i nu afdøde Lech Kaczynski’ kancelli.

At Duda fik mere opbakning skyldtes mest, at Komorowski mistede popularitet. Han førte en uheldig valgkamp, og mange polakker var socialt utilfredse og forbandt ham med de otte år under Borgerplatformen, der mistede stemmer iflg. alle meningsmålinger.

Duda nød godt af at være et ”nyt ansigt”, han slog på ”håbet om forandring” og gav store og dyre valgløfter, og kritiserede skarpt den siddende regering ledet af Ewa Kopacz. At sige at afdøde Lech Kaczynski, Jaroslaws tvillingebror, havde været Polens bedste præsident, gav ikke i sig selv stemmer, men kom ham heller ikke til skade i anden valgrunde.

Iflg. meningsmålingerne har Duda ikke den store opbakning i dag, men hans kone er populær både pga. sit udseende og fremtræden. Det samme gjaldt for øvrigt, dengang Aleksander Kwasniewski var præsident.

Duda har loyalt fulgt Kaczynski’s hårde linje i striden om den polske forfatningsdomstol, loyalitet over for den overordnede har altid været hans kendemærke, dog har han lagt nogle kompromisforslag frem, der ikke helt stemte overens med Kaczynski´s og har ført en noget mindre konfrontatorisk retorik, eksempelvis over for Tyskland.

Hans udenlandsrejser, for eksempel til USA og EU, har dog ikke været den store succes. Han har aldrig udvist den store respekt for de økonomer, der mener at de dyre valgløfter, fx om flere børnepenge og lavere pensionsalder, ikke lader sig gennemføre i praksis.

Vurderingerne af Duda’s første år er naturligvis meget forskellige. Kaczynski selv har lagt en vis distance til Duda, måske ud fra taktikken om, at en for stærk forbindelse mellem Duda og Kaczynski kan skabe problemer, når der igen skal afholdes præsidentvalg. Det sker dog først om fire år.

Share This