Planlagt præsidentvalg skaber problemer i Polen.Vil Polens præsident træde tilbage?

Præsident Andrzej Duda Foto: Andrzej Hrechorowicz

Polen: En frivillig aftrædelse af Polens præsident Andrzej Duda kan blive løsningen på problemerne i forbindelse med et planlagt præsidentvalg i Polen den 10. maj, skriver Onet, som henviser til tre uafhængige kilder.

Polens regerende parti Lov og Retfærdighed (PiS) vil gerne afholde valget som planlagt, da den nuværende præsident Andrzej Duda fører stort i meningsmålingerne. Det er dog tvivlsomt om det kan lade sig gøre. Det polske Senat, hvor oppositionen har et flertal, vil med sikkerhed afvise at godkende valget. Det betyder, at det polske parlament først kan stemme om valget torsdag, tre dage før det evt. skal afholdes. Det er desuden uklart, hvorvidt parlamentet vil fastholde afholdelsen af valget. Ifølge Rzeczpospolita kan 12 parlamentsmedlemmer fra partiet Porozumienie stemme imod, og det vil betyde, at regeringen vil miste flertallet. Porozumienies formand Jaroslaw Gowin foreslår et valg i august eller at udvide den nuværende præsidents mandat til 7 år uden mulighed for genopstilling.

Der er også blevet rejst et spørgsmålstegn ved, hvorvidt det polske postvæsen over hovedet kan håndtere at gennemføre valget via brevafstemning, sådan som det er planen og hvorvidt et valg midt i coronakrisen er forsvarligt og demokratisk.

Bliver valget ikke afholdt den 10. maj, kan det skabe problemer, da det er uafklaret, hvem skal skal overtage præsidentens beføjelser i den mellemliggende periode. Polens forfatning fastsætter nemlig ikke, hvad man skal gøre i situationen, hvor et valg ikke bliver afholdt til tiden. Ifølge Onet kan en frivillig resignation af Polens nuværende præsident være en acceptabel løsning for det regerende parti. I så fald skal parlamentsformanden, p.t. Elzbieta Witek, også fra PiS, blive Polens præsident i perioden frem til næste valg og skal ifølge den gældende lov, meddele en ny valgdato senest inden midten af juli. Dvs. at et valg skulle afholdes senest i august og at beslutningen om valgdatoen vil være i PiS hænder. ota

Share This