Generobringen af Skåne blev udsat
Peter den Store ankom den 3. juli 1716 i Danmark og blev i landet i næsten fire måneder. En af de mest berømte historier om tsarens besøg i Danmark er hans besøg til Rundetårnet i København. Fra tårnet havde han udsigt over byen, og Peter den Store valgte ikke at nå tårnets top på gåben, som mange andre, men red i stedet til toppen på sin russiske hest efterfulgt af tsarina Ekaterina i en karet, trukket af seks heste.
Mindre kendt er det egentlige formål med tsarens ophold i Danmark. Den danske kong Frederik IV og Peter den Store ønskede at tvinge den svenske kong Karl XII til at overgive sig, ved at sende deres hære til Skåne. Men Frederik IV tøvede for længe, og Peter den Store blev træt af at vente. Kort før troppernes planlagte indtog i Skåne, valgte tsaren at afbryde planerne.
Peter den Stores besøg genskabt
Peter den Store besøgte flere forskellige fæstningsværker og kirker under sit ophold i Danmark. Blandt andet blev Christians Ø, Gåsetårnet i Vordingborg, Roskilde Domkirke og Kronborg Slot inspiceret. Og Nykøbing Falster kan i dag bryste sig af et synligt bevis på tsarens besøg. Gæstegiver Henriksen fik i 1898 støtte fra Rusland til at genopbygge beværtningen, som tsaren besøgte, mod for evigt at kalde stedet for Czarens Hus.
Peter den Stores danske visit er genskabt i bogen “Peter den Store i Danmark i 1716” af den nu afdøde professor Hans Bagger. Bogen er blevet til i samarbejde med Peter den Store Instituttet i Skt. Petersborg med støtte fra Statens Kunstfond, Folmer Wisti Fonden og Dansk Kulturinstitut i Skt. Petersborg.