Påstande om kupplaner præger parlamentsvalget i Georgien

Tidligere georgiske præsident, nu guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili Foto: Chatham house

Tidligere georgiske præsident, nu guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili Foto: Chatham house

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Georgien: Et mystisk “audio recording”, øjensynligt oploaded af en anonym bruger af You Tube, er dukket op her i afslutningen af valgkampen i Georgien, øjensynligt i den hensigt at skade tidligere præsident Mikheil Saakasjvili og hans Forenede Nationale Bevægelse (ENM). Det skriver “Radio Free Europe Research” på sin hjemmeside.

På båndet diskuterer fem parlamentarikere fra ENM`s forskellige optioner for partiet situationen efter valget den 8. oktober. En sjette stemme på båndet høres tale om mulighederne for at danne en koalitionsregering uden om det regerende parti “Georgiens Drøm” eller, i tilfælde af at dette ikke lykkes, at organisere en varig protestbevægelse for at få valget omgjort.

Målet er at få skabt en “revolutionær atmosfære”, hedder det fra en af deltagerne i diskussionen, parlamentarikeren Gigi Tsereteli.

Saakasjvili selv kalder optagelserne for “fabrikation” udført af det regerende parti Georgiens Drøm, men sikkerhedstjenesten agter at gennemføre en nærmere undersøgelse af sagen.

Saakasjvili fik i december 2015 frataget sit georgiske statsborgerskab og risikerer arrestation, hvis han betræder georgisk jord. Ved valget på lørdag ventes hverken ENM eller Georgiens Drøm (GD-DG) at få flertal i parlamentet alene.

Share This