Pas på når du veksler penge i Tjekkiet

Illustrationsfoto: Stevy 76

Illustrationsfoto: Stevy 76

De tjekkiske vekselkontorer har fundet en ny fidus til at tjene flere penge på turister

 Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: De tjekkiske vekslekontorer, hovedsageligt i den tjekkiske hovedstad Prag, bruger metoder, som ikke altid er lige fine i kanten. Den Tjekkiske Nationalbank har i år modtaget 135 klager over de tjekkiske vekselkontorer. Klagerne går hovedsageligt ud på vekselkontorernes information om vekselkurs samt de vekslegebyrer, som kontoret tager, skriver den tjekkiske avis Lidovky.

Den typiske fidus er, at vekselkontoret reklamerer med en vekselkurs, som reelt er langt højere end den kurs pengene bliver vekslet til. Kursforskelen kan være helt op til syv tjekkiske kroner ( ca. to danske kroner) for eksempelvis en euro. Man opdager den lavere kurs som regel for sent, da man inden man får udleveret pengene, får en kvittering til underskrift. Her accepterer man, for det meste uden at være klar over det, den lavere kurs.

Når man senere finder ud af, at det udbetalte beløb er langt lavere, end man havde regnet med, får man at vide, at den højere kurs, som vekselkontoret annoncerer med, kun gælder veksling af store beløb. Man bliver efterfølgende henvist til et langt mindre skilt, hvor det lavere kurs står. Den tjekkiske avis iDnes nævner en sag, hvor en tjekkisk mand ville veksle euro til en annonceret kurs på 27,10 tjekkiske kroner per euro, men fik en kurs 20,71 i stedet.

Den Tjekkiske Nationalbank bekræfter ifølge iDnes, at vekselkontorerne i Tjekkiet ikke altid bruger lige fine metoder, selvom en ny regulering af vekselkontorernes virke er trådt i kraft i november 2013. Den Tjekkiske Nationalbank har i 2013 uddelt bøder for 916 000 CZK (ca 274.000DKK).

Vekselkontorernes metoder er heller populære på rådhuset i Prag, da man betragter sagen, som yderst uheldig for turisme i den tjekkiske hovedstad, hvor de fleste sager med snyd finder sted.

Share This