På busrejse gennem et forfatterskab

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto: Ota Tiefenböck

At være forfatter er det samme som at drive en transportvirksomhed. Der skal de samme midler til, hvis man vil opnå succes, mener den tjekkiske succesforfatter Michal Viewegh.

Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: At blive en succesfuld forfatter, kan godt sammenlignes med at være vognmand og grundlægge et nyt busselskab. Der skal god timing og held og flid til, mener den tjekkiske succesforfatter Michal Viewegh, som i sit hjemland Tjekkiet udgiver den ene bestseller efter den anden.

“Det handler om at være heldig og gøre det helt rette på det helt rette tidspunkt. En vognmand, som på det helt rette tidspunkt investerer i tre busser, kan sammenlignes med en forfatter, som på det helt rette tidspunkt skriver den helt rette roman. Nøglen til succes er at blive ved og at få udgivet flere romaner eller anskaffe sig flere busser”, siger Michal Viewegh, som udgav sine første romaner kort efter de politiske omvæltninger i Tjekkiet i 1989.

Historierne var inspireret af tidens glæder og sorger, dagligdags problemer, som mange tjekkere kunne spejle sig i og som betød, at Michal Viewegh blev en kendt forfatter i raketfart.

Vi sidder på en restaurant i byen Pelhrimov i det sydøstlige Tjekkiet og nipper til et glas moravisk hvidvin. Om en time skal Michael Viewegh læse op af sin novellesamling på byens bibliotek. Han rejser rundt og besøger biblioteker i hele Tjekkiet og læser op af sine bøger og diskuterer sine romaner med læserne. Han kan lide det, men han mener også, at det er nødvendigt.

“For at vende tilbage til vores vognmand. Hvis hans virksomhed skal vokse,kan han jo ikke bare ligge derhjemme på sofaen. Det kan en forfatter heller ikke. Det er vigtig at promovere sig, så mange mennesker får et kendskab til det man laver. For mig som forfatter er det vigtigt at deltage i oplæsninger, give interviews eller deltage i talkshows i tv”, siger Michal Viewegh.

Han sammenligner sine aktiviteter med en vognmand, som reklamerer for sine produkter, nye ruter og på den måde gør andre opmærksomme på, hvad hans virksomhed tilbyder.

Michael Viewegh har siden sit debut i 1990 udgivet 26 bøger, som har solgt mere end halvanden million eksemplarer tilsammen i bare Tjekkiet. Hans romaner er oversat til 21 sprog, heriblandt dansk, og seks af dem er blevet filmatiseret. Mange af dem er storsælgere, som eksempelvis romanen “Roman for mænd” som i løbet af blot to måneder solgte 100.000 eksemplar.

Michael Viewegh skænker lidt mere hvidvin i vores glas, og måske for at fjerne fokus fra sin egen succes, drejer samtalen på de gyldne dråber i glassene foran os.

“Det er en vin fra en lille vingård i Valtice, det er en hel fantastisk vin. Jeg har engang været til vinsmagning i Valtice. Det er derfra, jeg kender vinen”, fortæller Michal Viewegh om vinen, som er kølig, rund og har en lettere bismag af muskat.

Michal Viewegh plejer at udgive en bog om året- Det er et produktionsomfang, mange forfattere ville se på med misundende blikke på, men han betragter ikke sig selv, som en specielt flittig forfatter.

– Jeg bruger som regel tre til fire måneder, hvor jeg arbejder omkring fire timer dagligt. Jeg kan bedst lide at arbejde kontinuerligt og fordybe mig i handlingen. Resten af tiden bruger jeg på at samle inspiration til min næste bog, til promovering af mine bøger og på at være sammen med min familie, siger han og tilføjer, at det ofte er han egne oplevelser, som inspirerer ham.

I tjekkiske medier bliver Michael Viewegh ofte beskyldt for, at være en kommerciel forfatter, men det afviser han blankt.

– Jeg tænker naturligvis på mine læsere og er som de fleste glad for kommercielt succes, men jeg har aldrig udgivet en bog, som jeg var træt af at skrive. Alt hvad jeg har skrevet, har jeg i høj grad også skrevet til mig selv, siger Michael Viewegh.

Vores samtale nærmer sig sin afslutning. Klokken er snart 17, og en tætpakket sal på Pelhrimov Bibliotek venter. Der er stadig vin tilbage i flasken på bordet. Det er ikke med Michael Vieweghs og undertegnedes gode vilje at efterlade den på bordet, men forfatteren Viewegh skal afsted. En buschauffør kan jo heller ikke bare stå stille på en busstation.

 På dansk udkommet:

Opdragelse af unge piger i Tjekkiet  Gyldendal 1999

De herlige helvedes hundeår  Gyldendal 2001

Sagen om utro Klara  Gyldendal 2006

 

Share This