Østrig sender specialstyrker til Litauen

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Østrig/Litauen: Østrig har tilbudt Litauen hjælp som følge af den anspændte situation med migranter på grænsen mellem Litauen og Belarus – det skriver den østrigske tv-station „ORF“.

13 indsatsenheder fra den østrigske elitestyrke Cobra og et pansret køretøj vil blive sendt til Litauen i starten af august for at styrke EU‘s ydre grænse mod migranter, som bliver sendt fra Belarus (Hviderusland) over grænsen til Litauen som led i Lukasjenkos reaktion mod EU‘ sanktioner mod Belarus. Det har den østrigske indenrigsminister Karl Nehammer (ÖVP) aftalt med den litauske ditto Agne Bilotaite.

Dog afventer man indtil videre situationen. EU-agenturet Frontex har tilbudt Litauen hjælp, og Grækenland har også tilbudt teknisk assistance.

Nehammer begrundede hjælpen til Litauen med, at det generelt handler om at beskytte EU‘ grænser mod ulovlig migration, og over for EU-kommissionen vil han støtte Litauens planer om at bygge et 680 kilometer langt grænsehegn mod Belarus som værn mod migranter.

Ifølge EU-kommissionen har over 2.000 migranter krydset grænsen til Litauen og størstedelen heraf er børn. Frontex har meddelt, at man er parat til at hjælpe Litauen, men den eksakste ordlyd er, at man vil være behjælpelige med at støtte migranter på grænsen, som har behov for hjælp.

Litauen har reageret med skrappere foranstaltninger mod ulovlig migration og hurtigere hjemsendelse af ulovlige migranter uden mulighed for klage over en afgørelse, som kan forhale hjemsendelser i måneds- eller årevis, sådan som tilfældet er i f.eks. Tyskland.

Belarus‘ diktator Lukasjenko har gentagne gange truet med at lade migranter passere fra Belarus til Litauen som reaktion på EU‘s sanktioner mod landet.

Share This