Orbáns parti fastholder forfatningsmæssigt flertal

Illustrationsfoto: Burrows

Ungarn: Fidesz forsvarede 133. mandat efter den afdøde parlamentsmedlem Ferenci Koncz og har sikret sig et fortsat forfatningsmæssigt flertal. Ved tillægsvalget i Tiszaújváros – Szerencs vandt datteren af afdøde, Zsófia Koncz med 50,9 procent mod 45,9 procent. Hendes modstander, medlem af Jobbik,  Lászlóa Bíró, havde ellers støtte af en samlet opposition. Koncz fik 17.597 stemmer, Bíró 15.875. Andre uafhængige kandidater fik 1100 stemmer til sammen. 

Ferenc Koncz døde i juli i en alder af 60 år. Han blev dræbt på en tur på motorcykel. Det oprindelige matematik-og fysiklærer var medlem af Fidesz siden 1990 og arbejdede i kommunal- og landsdækkende politik  i mange år. Han efterlod en kone og tre børn. Ved valget i 2018 fik Koncz 49.3 procent af stemmerne, oppositionens parlamentskandidater alle tilsammen 48.8. Denne gang fik oppositioneskandidaten mindre, 45.9 procent, og det med støtte fra hele den parlamentariske opposition.

Deltagelsen i tillægsvalget var lavere end i 2018: 45.47 procent. For to år siden var deltagelsen 66.81 procent. Den højere deltagelse på nationalt plan var dengang fordelagtigt for Fidesz, der fik to tredjedeles flertal, endda til sin egen overraskelse. Tillægsvalgets lavere valgdeltagelse skulle have spillet ind i oppositionskortene, der havde et meget stærkere emne til at mobilisere vælgerne: mistet forfatningsmæssigt flertal for Fidesz. 

Psykologisk set var det dog en vigtig kamp for begge sider. Oppositionen sendte for første gang en enkel kandidat til en envejskreds. Denne procedure er den samlede oppositions plan for valget i 2022, som kan vise sig at være en komplikation for Fidesz, da partiet hidtil har fået næsten alle mandater i enkeltmandatsdistrikter.

I en række distrikter fik kandidaten fra Fidesz ikke 50 procent, men afstemningen handler om, hvem der får flest stemmer, og her havde oppositionskandidaterne fået færre stemmer.

Tillægsvalget var vigtigt for Fidesz. Flere regeringspartiets politikere kom derfor til distriktet for at støtte kandidaten personligt.

Et familiemedlem, som kandidat er ellers normalt ikke et standardvalg for regeringspartiet og blev af flere eksperter betegnet som risikabelt. Ifølge oppositionensmediet HVG valgte Orbán selv den unge kvinde.

Regeringspartiet brugte Biros tidligere antisemitiske og anti-roma udtalelser mod Bíró. F. eks. kaldte han tidligere Budapest for Judapest, israelske turister betegnede han som usle og advareder imod “Hassan og Sztojka” i migrationskrisen (det andet er et almindeligt romaernavn i Ungarn).

Zsófia Koncz er 30 år gammel advokat, hun har i de seneste fire år arbejdet på den ungarske ambassade i Washington. Som barn hjalp hun sin far med kampagner og grundlagde en lokal afdeling af Fidelitas, en ungdomsbevægelse under Ungarns regerende parti Fidesz. ota

Share This