Orbán møder pressen

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Det er ikke hver dag, Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán møder også regeringskritiske journalister. Men det var faktisk det der skete, da han tidligere i januar holdt sin store årlige pressekonference.

Udenlandske og ungarske journalister var inviteret, men, som omtalt i ”Emerging Europe”, webmediet ”24.hu”, den tredjemest sete nyhedsside i Ungarn, og ”Direkt36”, en enhed for opsøgende journalistisk var ikke invisteret.

På pressekonferencen berørte Orbán især migration, sundhed, klimaforandringer og økonomi. Han bekræftede, at han agter at genopstille som kandidat til ministerpræsidentposten ved parlamentsvalget i 2022. Det har vakt opsigt, at der er rejst kritik af Orbáns politiske linje inden for Fidesz selv. Navracsisc Tibor, tidligere EU-kommissær har således sagt, at året 2020 vil vise, om partiet bedre er i stand til at forstå befolkningens frustrationer og at tage hånd om det, fx når det gælder den stigende fattigdom, og manglerne inden for sundhedssystemet. Anti-immigration propaganda er ikke længere nok, det viste lokalvalgene for nylig.

Ungarn har før nedlagt veto mod EU’s langsigtede klimamål, men undlod at gøre det på EU’s sidste Rådsmøde. Orbán har tydeligt anlagt en mere aktiv linje, når det gælder bekæmpelse af klimaforandringer. Han mener, at der frem til 2050 bliver nødvendigt at bevilge 50.000 mia. forint, svarende til 150 mia. euro, for at indfri målet om at gøre Ungarn CO2 neutralt.

Forhandlingerne om EU’s kommende 7-årsbudget bliver også et stort og politisk kontroversielt emne i året 2020. Orbán svarende afvisende på spørgsmålet fra en journalist, om vi i Ungarn kan efter næste valg se frem til at få en koalition mellem Fidesz og grønne partier i stil med det, vi har oplevet i Østrig. Grønne politikere i Ungarn , sagde han, er som grønne meloner, ”de er grønne på ydersiden, men røde inden i”. 

Når det gælder forsat medlemskab af den kristelig-demokratiske gruppe (EPP) i Europaparlamentet og på europæiske plan svarede Orbán meget åbent, at han ikke er interesseret i EPP i den nuværende version. EPP mister indflydelse og positioner, da linjen er forkert, socialistisk, liberal og centristisk på samme tid.

EPP træffer officielt afgørelse om Fidesz’ fortsatte medlemskab på kongressen i februar. Donald Tusk, ny EPP præsident, udelukker ikke en udelukkelse, og Orbán forbereder sig på, at udelukkelsen også bliver en realitet. I givet fald vil han måske slutte sig til de  euroskeptiske Europæiske Konservative og Reformister (ECR), hvor Polens regeringsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er det førende parti. 8. Januar havde Orbán et møde med Jaroslaw Kaczynski om det. Jaroslaw Kaczynski er leder af Lov og Retfærdighedspartiet, regeringspartiet i Polen.  

Share This