Orbán møder Dodik

Republika Srpskas præsident Milorad Dodik Foto: Demokratska-stranka-ds

Ungarn/Bosnien-Herzegovina: Ungarns Viktor Orbán optræder særdeles aktivt, ikke alene over for EU, men bestemt også på Balkan. Sidste uge holdt han således et møde i Banja Luka med de bosniske serberes leder Milorad Dodik, der for nylig erklærede Republikken Serbska’s mulige selvstændighed, dvs. en løsrivelse fra Bosnien.

Ungarn, arbejder for fred, stabilitet og sikkerhed på Balkan, erklærede Orbán efter mødet med Dodik. Serbere i Bosnien har stor betydning for, om de mål kan opfyldes. Dayton-aftalen fra 1995 delte Bosnien-Hercegovina mellem bosniakker, serbere og kroatere og med en central regering og et tre-delt lederskab, der i fællesskab skal bestemme over militæret.

Bosnien er aldrig blevet en enhed politisk, og Dodik’s seneste udmeldinger har kun skabt fornyet frygt for total opløsning og ny væbnet borgerkrig. Orbán anses af nogle som Dodik’s allierede. Repræsentanter for de bosniske serbere indledte i juni en boykot af landets centrale institutioner i protest mod, at det er gjort strafbart at benægte folkemordet i Srebnica.

Orbán understregede efter mødet iflg. det tjekkiske ”novinky.cz” i brede vendinger Ungarns tætte samarbejde med Serbien, ikke mindst på det økonomiske område. Kort sagt afviger Ungarn politik fra EU’s og USAs også i emner relateret til Balkan. USA sendte 7. november topdiplomaten Gabriel Escobar til Sarajevo for at imødegå hvad der betegnes som en ny og farlig udvikling, en ”eksistentel trussel” fra de bosniske serberes side. søren.riishøj

Share This