Orbán blev vaccineret med kinesisk vaccine, vacciner må ikke blive et politisk spørgsmål, siger han

Viktor Orbán bliver vaccineret med Sinopharm vaccine Foto: Kormany.hu

Ungarn: Den ungarske premierminister Viktor Orbán er søndag blevet vaccineret med den kinesiske vaccine mod coronavirus, lavet af virksomheden Sinopharm. Han advarer samtidig imod, at coronavirus tredje bølge bliver langt kraftigere end de første to, skriver ungarske medier.

“Registrer jer og lad jer vaccinere. Tredje bølgen angriber og den vil være stærkere end de to forudgående, siger Orbán.

Ligeledes præsident János Áder blev også vaccineret med Sinopharm. Begge politikere synes ønske at øge offentlighedens tillid til vacciner, som ikke er blevet godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Fra sidste uge er den kinesiske vaccine blevet den mest benyttede vaccine. Ungarn har indtil videre modtaget 550.000 doser. Der kommer yderligere en halv million doser i løbet af denne uge. Der er foreløbigt vaccineret 677.000 ungarere, 250.000 har fået begge vaccinedoser.

Pfizer BioNTech er stadig den mest benyttede vaccine. Inden påsken vil 2,5 millioner ungarere bliver vaccineret, siger Orbán. Ungarerne kan sige nej til vaccination med russisk eller kinesisk vaccine, i så fald tilbydes deres dosis til en anden, og de udskydes på ventelisten. Orbán mener, at Ungarn snart vil have flest vaccinerede i EU, takket være den kinesiske vaccine. Som i Serbien og De Forenede Arabiske Emirater, hvor der hovedsageligt vaccineres med den kinesiske vaccine.

Ungarn overvejer trods optimistiske udsigter til vaccination at stramme epidemi-restriktionerne. Dagligt antal smittede har længe holdt sig på omkring tusind smittede, indtil de steg kraftigt til omkring 4.000 og mere i de sidste to uger. Mutationer har hovedsageligt fået skylden. Flere hundrede tilfælde af britisk mutation er allerede blevet identificeret, også den sydafrikanske og den såkaldte tjekkiske mutation.

Det operative hold overvejer derfor at lukke alle skoler (folkeskoler er åbnede indtil videre) samt store dele af de butikker, der også har været åbne i Ungarn (store storcentre). Lukningen af industrien er endnu ikke på programmet, da den ungarske industri hovedsageligt er afhængig af bilfabrikker.

Premierminister Orbán beskriver situationen som et kapløb mod den tid, hvor Ungarn skal udholde restriktionerne i en periode og samtidig vaccinere hurtigst muligt, så forholdsreglerne kan slippes løs med forårets ankomst. De nuværende forholdsregler er gældende fra 11. november 2020 til mindst 15. marts 2021.

Ungarn begyndte som det første EU land at vaccinere med den kinesiske Sinopharm-vaccine og bruger desuden også den russiske vaccine Sputnik V. begge vacciner er godkendt af de ungarske myndigheder, men ikke af den europæiske vaccineagentur EMA. ota

Share This