Opvarmning til præsidentvalg i Polen

Andrzej Duda, Polens nuværende præsident Foto: Prezydent.pl

Af Michael Hardenfelt

Polen: I henhold til de nyeste opinionsundersøgelser vil 44% af de polske vælgere stemme på den siddende præsident Andrzej Duda ved præsidentvalget til maj/ juni i år. Næste kandidat er Malgorzata Kiedawa-Blonska fra Borgerkoalitionen, som blandt andet tæller det tidligere regeringsparti, Borgerplatformen (PO). Malgorzata Kiedawa-Blonska får støtte fra 23,3% af vælgerne. 

Władysław Kosiniak-Kamysz fra Bondepartiet PSL står i henhold til undersøgelsen for 7% af opbakningen, mens Venstrealliancen (Forår, SLD, Sammen) endelig har overbevist den tidligere parlamentariker og borgmester i Slupsk – Robert Biedron, som også er leder af Forår – til at stille op. Han får støtte af 6,6% af vælgerne.

Den uafhængige kandidat Szymon Hołownia, en kendt mediamand med en grøn og humanistisk profil, støttes af 5,7%, mens det radikale nationalistiske højre i Konføderationen endnu ikke har opstillet en kandidat, men hvis de opstiller Krzysztof Bosak vil denne kunne mobilisere 5,1% af vælgerne.

Her skal så tages hensyn til, at den siddende præsident Andrzej Duda allerede har ført valgkamp i flere måneder med besøg i provinsen og håndtryk til så mange lokale dignitarer som muligt. Valgkampen er først nu ved at gå i gang for alvor, og vil nok kunne flytte mange stemmer de kommende måneder. 

Venstrefløjens kandidat, Robert Biedron, har i flere år været tippet til at opstille, men har i nogle måneder afvist, måske fordi han gerne ville opfordres af sine samarbejdspartnere – og det er han blevet, for der er ikke andre der har lyst til at tabe. Biedron hører til den mest liberale gren af venstrefløjen, men er ikke specielt elsket af koalitionspartnerne i de andre venstrefløjspartier, selv om de laver fine fællesbilleder med hinanden. Leszek Miller fra SLD udtalte for nogle dage siden, at han ville anse det for en succes, hvis Biedron får 12% af stemmerne. Det ses således, at præsidentvalgkampen lige så meget drejer sig om at markere sig partipolitisk.

Hvis den siddende kandidat stiller op mod oppositionens spidskandidat vil han i henhold til en undersøgelse fra 2. januar få 54% af stemmerne mod 46% til Malgorzata Kiedawa-Blonska.

Meget afhænger nu af, hvordan kandidaterne præsenterer sig i de kommende måneder, og meget tyder på, at Duda ikke begår samme fejl som sin forgænger, præsident Komorowski, som fra en sikker føring et halvt år før valget sørgede for at tabe valget gennem en ligeglad og arrogant valgkamp. Meget afhænger dog også af, hvad der sker i regeringen, for Duda er tæt identificeret med regeringen, der ligger med en tilslutning på omkring 38% i meningsmålingerne.

Hvis Duda ville ansætte mig som formand for valgkampagnen, ville jeg anbefale ham at nedlægge veto mod den nye lov, som yderligere strammer grebet om dommerne og truer med fyring, hvis de går imod regeringens linje i fortolkningen af retsreformerne. I så fald ville han vinde en masse vælgere fra oppositionen, mens PiS-siden ikke rigtigt ville have andre steder at gå hen. Det sker dog nok ikke, for Duda har allerede udtrykt sin varme støtte til loven. Spørgsmålet er så, om energisk handling fra EU kan få betydning for præsidentvalget blandt de helt overvejende EU-venlige polske vælgere, eller om man ved se en modreaktion mod at blande sig i polske forhold.

Share This