OpenLux: Når 157 lande bliver til Italien, Tjekkiet, Serbien, Rusland og Venezuela på DR P1

Foto: Madelgarius

Debat: I søndagens Orientering Europa kunne man på P1 høre et indslag om den seneste afsløring ved navnet OpenLux. OpenLux er et samarbejde mellem undersøgende journalister fra flere europæiske aviser, som endnu engang har afsløret, at Luxembourg er EUs skatteparadis, hvor rige personer, virksomheder og forbrydere kan undgå at betale skat i deres hjemlande.

Journalisterne bag afsløringen har dokumenteret, at det er 157 forskellige nationaliteter og 64.458 virksomheder, der ifølge Le Monde er repræsenteret i OpenLux. Det er naturligvis ganske usmageligt, at vi i det europæiske fællesskab har et land, som medvirker til skatteunddragelse fra os alle, men det er en anden historie. Det jeg vil skrive om nu, det er den behandling OpenLux fik i P1s ellers ganske gode program Orientering. Det var nemlig en stor overraskelse at høre søndagens Orientering Europa, som blev indledt med følgende sætning.

“Italiensk mafia, tjekkiske oligarker samt korrupte politikere fra både Rusland, Serbien og Venezuela  gemmer eller hvidvasker enorme pengesummer i skuffeselskaber i det lille fyrstedømme.”

Bemærk venligst, at det er 157 forskellige nationaliteter, der figurerer på listen og at disse altså af ganske ubegribelige grunde bliver reduceret til Italien, Tjekkiet, Serbien, Rusland og Venezuela. I det efterfølgende indslag fik vi ikke meget vide om, hvor omfattende hele afsløringen er og hvor mange lande, virksomheder og enkelte personer, altså udover, at de “korrupte politikere fra både Rusland, Serbien og Venezuela” er indblandet.

Le Monde, hvis journalister har deltaget aktivt i afsløringen, skriver endda, at det land, der skiller sig ud på den ellers ganske omfattende liste over virksomheder og blandt de 157 nationaliteter, det er Frankrig, som leder listen med mere end 17.000 virksomheder. Altså Frankrig, som ikke blev omtalt med et eneste ord i P1 indslaget. Le Monde skriver blandt andet, at disse franske virksomheder er skuffeselskaber, som bl.a. administrerer “et slot nær Paris ejet af en saudisk prins, en vingård i Provence ejet af Angelina Jolie og Brad Pitt og en endeløs liste over villaer på den franske riviera og veludstyrede parisiske lejligheder. Men også flagskibe i den franske økonomi, såsom Yves Rocher, Chanel, JCDecaux og Decathlon. Det er næsten som om Luxembourg ejer små stykker af Frankrig,” skriver Le Monde.

Le Monde skriver endvidere:

“Luxembourg fungerer som en magnet for verdens rigdom: på et område på 2.586 km2 gnider Tiger Woods og Cristiano Ronaldo skuldre med kongen af ​​Bahrain. Hundredvis af multinationale selskaber (LVMH, Kering, Altice, Pfizer, Amazon …) har åbnet finansielle datterselskaber. Velhavende familier øger deres faste ejendom der.”

Undskyld, det er ikke fordi, jeg ønsker at forsvare “tjekkiske oligarker” eller “korrupte politikere fra Rusland, Serbien og Venezuela”, men er det kun mig, der tænker, at P1s program søndag var totalt misvisende?

Share This