Olaf Scholz er sikker på, at han bliver Tysklands nye kansler

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den nuværende finansminister og vicekansler Olaf Scholz er overbevist om, at han bliver ny tysk kansler efter valget i september. „SPD‘s store stund starter nu“, sagde han til avisen „Taz“.

Scholz føler sig sikker på, at alt vil ændre sig til efteråret, når pandemien er ovre. „SPD har gode planer for den kommende tid og overbevisende kandidater til Forbundsdagen“, sagde han videre. Et af valgløfterne en hævning af mindstelønnen til 12 euro i timen, og det vil han gennemføre inden for det første år, hvis han bliver kansler.

Hvis kanslerkandidatens profeti skal gå opfyldelse, skal SPD forbi De Grønne.  Partiet står til 15-17 procent, hvis der var valg i morgen, mens De Grønne som mulig partner i en Ampel-regering sammen med FDP ligger på 21-23 procent. Hvis det holder, vil De Grønne som det største parti i koalitionen gøre krav på kanslerposten. Interessant bliver det så, hvis begge partier skulle ende på 20 procent.

Et alternativ er en fortsættelse af den nuværende GroKo sammen med CDU/CSU, hvilket dog virker usandsynligt set i lyset af de seneste interne stridigheder i den siddende regering, hvor især Scholz har beskyldt Merkel og CDU for elendig håndtering af corona-pandemien CDU/CSU står til 26-27 procent, men det kan ændre sig, hvis Markus Söder bliver kanslerkandidat i stedet for den nyvalgte partiformand Armin Laschet.

En tredje mulighed er dannelsen af en rød-rød-grøn regering sammen med Die Linke, som står til 7-9 procent af stemmerne. Den konstellation er tæt på 50 procent. Men spørgsmålet er, om partiet reelt er „regeringsdueligt“ rent sikkerheds- og udenrigspolitisk set, da partiet er imod NATO, USA og tyske militære indsatser i andre lande.

Share This