Også Putin har besøgt Kasakhstan

Rusland præsident Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kasakhstan: For et par uger siden var Frankrigs præsident Macron i Astana, den 9. november kom turen til Rusland’s Vladimir Putin. Hvede, gødning og logistik, kort sagt økonomi, var højt på dagsordenen, da Putin mødte Kassem-Jomart Tokayev, Kasakhstan’s præsident. Mødet mundede ud i nye samarbejdsaftaler for perioden 2024-2028. Putin ønsker etableret transport ruter via Kazachstan til Asien, især for eksport af hvede og gødning. Kasakhstan skal være et  bindeled, et “logistik hub” for eksport af varer fra Rusland, også til Iran. Via Kazachstan er der oprettet jernbaneforbindelser fra Rusland til Kina og langs med Det Kaspiske Hav til Kina og Iran.

Under Putin’s besøg i Astana blev også drøftet anlæg af nye “pipelines” for øget for transport af russisk gas til Kina, opførelse af nye kraftværker samt tættere samarbejde sikkerhedspolitisk. Kasakhstan fører en balancepolitik, også kaldt flervektor politik, og tjener på det, handler på samme tid med vestlige lande, Rusland og Kina og undgår militæralliancer. Ukraine derimod har valgt næsten helt at satse på Vesten (“bandwagoning”).

Kasakhstan har heller ikke, modsat Armenien, tilsluttet sig den internationale straffedomstol (ICC), så Putin kunne rejse til Astana uden fare for at blive arresteret. USA til gengæld  har trukket sig fra ICC for at undgå, at amerikanske statsborgere vil kunne blive dømt for krigsforbrydelser, fx i Irak. Samtidig skal Israel og Ukraine efter amerikansk pres være blevet fritaget fra mulige anklager fra ICC for krigsforbrydelser. I alt 123 lande har lige nu tilsluttet sig ICC.

Share This