Også Ungarn protesterer mod EU’s sanktionsplan

Ungarns justitsminister Judit Varga Foto: Elekes Andor

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Ganske som den polske regering protesterer også den ungarske regering i kraftige vendinger mod den nye aftale, som betinger tilskud fra EU med overholdelse af retsstatsprincipperne, og som et flertal i Europaparlamentet og i Rådet efter tre ugers forhandlinger netop har forhandlet på plads. 

Aftalen afskaffer (eller begrænser) tilskud fra EU i det kommende langtidsbudget (2021-2017) og den særlige fond for støtte til at overvinde virkningerne af COVID-19 pandemien, kaldt “Recovery Fund” og EUs nye  “Marshallplan”. Det skriver webavisen”Hungary today” (5.11.2020).

Den netop aftalte “rule of law” mekanisme går længere end den, Viktor Orbán fik ændret et stykke i september måned. Justitsminister Judit Varga betegner aftalen som “afpresning”. EU bør, siger hun, koncentrere kræfterne om at bekæmpe COV-19 pandemien og den stigende terrorisme.

Aftalen støttes af oppositionspartiet Momentum, som dog peger på, at ikke bør være umuligt at få udbetalt penge. Det skal blot ske efter en endnu ikke aftalt procedure.

Ændres der ikke i planen vil Ungarn, sikkert også Polen, helt givet nedlægge veto, når der budgettet kommer til afstemning. “Rule of law” mekanismen modtages ikke med begejstring i alle EUs medlemsstater, for turen kan jo komme til dem selv.

Share This