Også ”kirke-krig” mellem Rusland og Ukraine

En ukrainsk præst ved Maidan i 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Rusland: Ukraine har i dag tre kirker, der alle kalder sig ortodokse. To af dem er koblet til Moskva. De er således ikke kanoniske og derfor heller ikke anerkendt som selvstændige af ortodokse i andre lande.

At de kristne ortodokse kirker kan blive selvstændige (”autokefale”), kræver enstemmighed blandt alle ortodokse kirker i verden, hvilket er umuligt i Ukraines tilfælde, konstaterer Grzegorz Górny i en analyse for det polske ”Sieci”.

Rusland vil modsætte sig det på det kraftigste. Alligevel kæmper Ukraine, i høj grad også Ukraines præsident Petro Porosjenko ihærdigt for at få omgjort det russiske veto.

Porosjenko kæmper for at skaffe sig større popularitet før præsidentvalget næste år, og det at gå aktivt ind og lobby for den ukrainske ortodokse kirkes selvstændighed og brud med Moskva-patriarkatet et middel hertil. Spørgsmålet om selvstændighed for den ukrainske ortodokse kirke er en integreret del af ”hybridkrigen” mellem Rusland og Ukraine.

Patriarken i Konstantinopel (Bartolimei) har et afgørende ord, og han tilsyneladende er åben over for selvstændighed. Bartolimei går tilbage i historien og siger, at Kijev metropolen reelt aldrig har mistet sin selvstændighed (autokefaliet), for Moskvas fremgangsmåde var i sin tid, i 1700-tallet, var ulovlig.

Sidst i juli måned vil Bartolimei komme med en officiel erklæring, som imødeses med spænding. Den russiske biskop Ilarion Alfijev har advaret om, at en erklæring om selvstændighed og brud med Moskva-patriarkatet vil bryde båndene mellem Moskva og Kijev og føre til religionskrig, ja blodsudgydelser i Ukraine.

I dag har Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Finland og Polen egne kirker.

Share This