Også Kina trækker sig fra Hviderusland

Parlamentet i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Hviderusland: Kina har netop fastfrosset kreditter til Hviderusland på over 500 mia. dollar, der efter hensigten skulle benyttes til opbygning af et kompleks for produktion af gødning (kalium). Gødning har i alle årene under Lukasjenko været en meget vigtig eksportkilde.  Hovedårsagen er, at de vestlige sanktioner efter al sandsynlighed betyder, at lånene aldrig vil blive tilbagebetalt.

Stoppet for de kinesiske investeringer er med andre ord primært økonomisk begrundet. Det fastslår det polske dagblad ”Rzeczpospolita” i sit business-tillæg (2.9.2021). Bag de planlagte kreditter står den russiske milliardær Michail Guceriev, der er god for en formue på omkring 2.5 mia. dollar. Han har fra begyndelsen har støttet Aleksander Lukasjenko og hans regime, eksempelvis i form af olie til lave priser, som så forarbejdes på raffinaderier i Hviderusland og eksporteres.

Guceriev har også opført luxushotellet ”Renaissance” samt en terminal i Minsk lufthavn. Han har holdt fast i støtten til Lukasjenko, også i perioder, hvor forholdet mellem Hviderusland og Rusland har været på lavpunktet.

I 2021 blev Guceriev omfattet af amerikanske ”smart sanctions” mod enkeltpersoner. Indtil nu er investeret 820 mio. dollar i projektet. Andre kan ikke yde lånet. De mindre private banker i Hviderusland, som ikke allerede er lukket, vil slet ikke kunne skaffe så store pengebeløb. 

Share This