Nyvalgt præsident taget i ed for Makedonien, ikke Nordmakedonien

En gigantisk statue af Alexander den Store i den makedonske hovedstad Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Nordmakedonien: Nordmakedoniens nyvalgte præsident, Gordana Siljanovska-Davkova, nægtede at udtale sit lands nye officielle navn ved en edsceremoni søndag. Under ceremonien sagde kun Makedonien og ikke Nordmakedonien, som er landets officielle navn.

(Nord)Makedonien havde i mange år været i strid med nabolandet Grækenland om navnet Makedonien, men de to lande blev under Nordmakedoniens socialdemokratiske regering enige om en kompromisløsning, som resulterede i, at landet i 2019 blev omdøbt til Nordmakedonien. Aftalen betød, at Grækenland gik med til Nordmakedoniens optagelse i NATO.

“Jeg erklærer, at jeg vil varetage embedet som Makedoniens præsident samvittighedsfuldt og ansvarligt, at jeg vil respektere forfatningen og lovene, og at jeg vil beskytte Makedoniens suverænitet, territoriale integritet og uafhængighed,” erklærede Siljanovska-Davkova ved ceremonien, ifølge nordmakedonske medier. Hun lovede at være præsident for alle borgere og opfordrede til statens enhed.

Advokat Siljanovska-Davkovova blev valgt til præsident den 8. maj som kandidat for det konservative oppositionsparti VMRO-DPMNE. Hun vandt 65 procent af stemmerne og besejrede den siddende Steve Pendarovski. ota

Share This