Nyt på dansk om bl.a. Populisme, Putin, Pussy Riot og af Svetlana Aleksijevitj

fotorcreated

 

Der udkommer bøger som aldrig før. Især inden for det skønlitterære felt. Og især af nye danske forfattere. Et blik på nye titler fra det øst – og centraleuropæiske område kan dog tælles på halvanden hånd i dette efterår. Blot et par enkelte danskere udgiver bøger med fokus på området.

 

Af Kim Halling MortensenKim

Rusland er tæt på at være altdominerende, når det gælder de aktuelle udgivelser på det danske bogmarked. Her er alt fra vikingerne i det østslaviske område og frem til – naturligvis – Putins Rusland. Der er dog også blevet plads til en udgivelse af en estisk roman, der oprindelig udkom i 1998. Bedre sent end aldrig.

 

I det følgende præsenteres nogle af de væsentligste udgivelser:

”Hvad er populisme?”  

En enkelt titel skiller sig ud fra ovenstående billede. Jan-Werner Müllers ”Hvad er populisme?” beskæftiger sig i den grad med noget nær hele det område, der dækkes af Mr. East. Og naturligvis endnu længere ud, da ”populismen” jo er et globalt fænomen både historisk og aktuelt.  Begrebet bruges i flæng og næppe altid er det tilfældet at afsenderen har gjort sig dybere overvejelser over, hvad populisme egentlig er for en størrelse. Desto mere velkomment er det derfor, at Jan-Werner Müllers bog nu foreligger på dansk. Man kan læse mere om den her og her.

”Bag den kolde krigs tåger- Stalins arv til et splittet Europa”

Samuel Rachlin er en af de to originale danske forfattere, der vil deres besyv med om russisk historie. Opfølgeren til ”Jeg, Putin” fra 2014 hedder ”Bag den kolde krigs tåger- Stalins arv til et splittet Europa”. I flg forlagets salgstekst forfølger Rachlin tesen om, at Muren efter 25 år står der endnu – blot længere mod øst. Bogens udgangspunkt er Den Kolde Krig og Stalins repressive regime, men tyngdepunktet er analyser af Putins Rusland, der i flg forfatteren bevæger sig fra et autoritært – til et totalitært system. Et land der mere og mere minder om Sovjetunionen med undertrykkelse, færre frihedsrettigheder og en indbildt trussel fra ydre fjender. Bogen forventes på gaden ultimo oktober.

”Vikingerne ved Ruslands vugge”

Den anden dansker, der bevæger sig ind i den russiske historie, er Fritz Wolder. Vikingerne ved Ruslands vugge er titlen på hans bog, som forlaget bl a præsenterer med disse ord:

”Gennem en grundig undersøgelse og vurdering af de seneste årtiers arkæologiske fund og på basis af skriftlige kilder, sagafortællinger og etymologiske nyfortolkninger giver bogen et opdateret og overraskende billede af omfanget af nordboernes ekspansion østover og af den betydning, “arven fra Skandinavien” har haft for dannelsen af de første russiske stater.”

At der i titlen nævnes ”Ruslands vugge” vil nok få mangen en kender af ukrainsk historie til at hæve øjenbrynene. Dermed dog ikke sagt, at bogen ikke kan være et særdeles givent bidrag til at forstå både vikingernes og østslavernes historie. Bogen forventes i skrivende stund at blive anmeldt i bl.a.Bornholms Tidende og historie-online. Følg evt. kommende links her.

”Secondhand-tid” & Zinkdrengene”

Den største medieomtale venter uden tvivl i forbindelse med to udgivelser af Svetlana Aleksijevitj. Forlaget Palomar udgiver Aleksijevitj for anden gang med ”Secondhand-tid”. Bogen præsenteres med følgende ord:

” “Under socialismen lovede de mig at der fandtes en plads i solen til alle. Nu siger man noget andet: Vi må leve i overensstemmelse med Darwins love – så kommer vi til at få et godt liv. Et godt liv for de stærke. Men jeg tilhører de svage.” Sovjetunionens sammenbrud … Det røde menneskes endeligt. I Svetlana Aleksijevitjs magnum opus og seneste bog fra 2013, Secondhand-tid, den sidste bog i hendes cyklus Stemmer fra utopiens land, fortælles som altid hos nobelprisvinderen fra 2015 den store historie set fra det lille menneskes perspektiv.”

Forlaget Lindhardt og Ringhof udgiver nobelpristagerens ”Zinkdrengene”, der sendes på gaden med denne salgstekst:

Fra 1979 til 1989 deltog 1 million sovjetiske soldater i en altødelæggende krig i Afghanistan, hvor mere end 50.000 mennesker døde. Da dokumentaren Zinkdrengene første gang udkom i Sovjetunionen, blev den kaldt en ´gang urigtig og æreskrænkende opspind´ og del af et ´historisk kor af ondsindede angreb´. Gennem interviews har Svetlana Aleksijevitj givet soldaterne, sygeplejerskerne og mødrene stemme, og det er en helt anden historie end den officielle, de fortæller om krigen i Afghanistan; ubærlige og gribende vidensbyrd om krigens sande væsen og dens konsekvenser for en hel generatio.

Svetlana Aleksijevitjs bøger ventes i handelen ultimo oktober/primo november.

”Sådan starter man en revolution”

”Et nyt stærkt bidrag til russernes lidelseshistorie” kalder forlaget Rosinante Pussy Riot-medlemmet, Nadja Tolokonnikovas bog  ”Sådan starter man en revolution”, der forventes udgivet ultimo oktober. Forlaget giver bogen følgende ord med på vejen ud til læserne:

De fire medlemmer af Pussy Riot blev anholdt i forbindelse med en aktion i Frelserkatedralen i Moskva i 2012. Nadja Tolokonnikova blev sendt til afsoning et af verdens koldeste steder, Mordoviens Staffekoloni nr. 14 i Noriisl. Men opholdet knækkede ikke den unge kvinde, der var bare 22, da hun blev fænglset. Tværtimod gjorde det hende endnu mere opsat på at være med til at kæmpe for et ´Rusland uden Putin´, som var hendes første ord i frihed. Uden sko blev hun løsladt i 25 graders kulde.

Bogen giver ikke kun et indblik i livet et russisk kvindefængsel, hvor hun afsonede. Tolokonnikova leverer desuden en væsentlig fortælling om feminismen i Rusland.

”Svirreflugt”

Jaan Kross (1920-2007) var en af Estlands mest berømte forfattere. Måske den mest kendte og roste verden over. Langt om længe udgives han nu på dansk. Romanen Svirreflugt er fra 1998 og er indtil videre oversat til ni sprog. Det danske forlags længere omtale af bogen kan ses her.svirreflugt

”Doktor Kukótskij og undfangelsens gåde”

Nævnes skal afslutningsvis en udgivelse af Ludmilla Ulitskaya – en af Ruslands mest sælgende nulevende forfattere: ”Doktor Kukótskij og undfangelsens gåde” . Om forfatteren og bogen skriver det danske forlag, Hovedland, bl. a følgende:

Ljudmila Ulitskaja er nok Ruslands kendteste nulevende forfatter, og hendes værker er oversat til alverdens sprog, også dansk. Doktor Kukótskij og undfangelsens gåde betragtes som hendes hovedværk. Romanen kan ses som en parallel til Doktor Zivago,kukotskij_og_undfangelsens_gaade_1 blot mere indgående og nuanceret.

Romanen tager sin begyndelse i de tumultariske 1930’ere. Den strækker sig over op-og nedgangstider for Sovjetstaten og Kukótskij-familien efter den Store Fædrelandskrig, og slutter i 1980’erne, kort tid inden Sovjetunionens kollaps.

I høj grad en anbefalelsesværdig roman fra en forfatter, der har vundet og været nomineret til mange litterære priser i Rusland. Tidligere udgivelser på dansk af Ludmilla Ulitskaya omtales her.

 

 

 

 

 

 

Share This