Nye regeringsfendtlige demonstrationer i Polen

En demonstration i Warszawa i maj. Foto: Kod

En demonstration i Warszawa i maj. Foto: Kod

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Den 13. december er der i Polen endnu engang kaldt til demonstrationer mod regeringen. Og datoen er ikke tilfældigt valgt. Den 13. december 1981, for 35 år siden, indførte Wojciech Jaruzelski undtagelsestilstand i Polen, forbød fagforeningen Solidaritet og fængslede adskillige systemkritikere.

Demonstrationerne i flere polske byer er organiseret af Komiteen for Forsvar af Demokratiet (KOD), der har eksisteret mere end i et år. Appellen til støtte for demonstrationerne er underskrevet af bl.a. KODs leder Mateusz Kijowski, tidligere præsident og formand for Slodaritet Lech Walesa, organisator af kvindedemonstrationerne Marta Lempart, Wladislaw Frasyniuk, tidligere dissident, samt lederne af begge de to største oppositionspartier, ”Nowoczesna” (”Moderne”) og Borgerplatformen, Ryszard Petru og Grzegorz Schetyna.

Det der sker i øjeblikket i Polen, erklærede Kijowski på en pressekonference, minder om, hvad der skete i 1981, begrænsninger i ytrings- og forsamlingsfriheden, forværring af forholdene for det civile samfund og indgreb over for retssystemet.

Polen er i denne tid i det hele taget kendetegnet ved politiske demonstrationer. Den 10. i hver måned er der således optog til minde om Smolensk-flykatatrofen i 2010, organiseret af Lov og Retfærdighedspartiet, der påstår, at årsagerne til katastrofen ikke er fuldt belyst.

Share This