Meningsmåling: Polens regering taber terræn

 Foto: Olek Remesz

Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Nye meningsmålinger gennemført i marts bekræfter, at det regerende Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) mister terræn. I målingen gennemført af ”Kantar” for dagbladet ”Gazeta Wyborcza” går PiS 2 pct. tilbage, fra 29 til 27 pct. i forhold til oktober 2016, mens Borgerplatformen går kraftigt frem, med hele 10 pct., fra 14 til 24 pct. Den store taber er oppositionspartiet ”Moderne” (”Nowoczesna”), hvis andel af samtlige adspurgte falder fra 19 ned til blot 8 pct.

Iflg. undersøgelsen vil også det populistiske ”Kukiz 15” blive repræsenteret i parlamentet (med 11 pct.), mens venstrefløjssammenslutningen SLD balancerer lige omkring spærregrænsen. De andre partier er under spærregrænsen på 5 pct.

Både denne og andre målinger viser, at Lov og Retfærdighedspartiet efter et valg her og nu ikke vil kunne få flertal alene i parlamentet, men måtte alliere sig med det ”Kukiz-15”, og det kan blive meget svært, for ”Kukiz-15” er et fraktionsopdelt parti og vil derfor være en højst usikker samarbejdspartner for Kaczynski’s parti.

At Lov og Retfærdighedspartiet lige nu taber terræn hos vælgerne, skyldes især, at partiet i flere vigtige sager kæmper mod rigtig mange polakker, frem for alt når det gælder uddannelsesreformen, der har ført til omfattende strejker blandt lærere og forældre.

De kontroversielle reformer af det polske militær med blandt andet oprettelse af et stort og meget omdiskuteret territorialforsvar og dertil konflikterne med EU og senest dramaet omkring genvalget af Donald Tusk som EU-præsident, hvor den polske regering tabte slaget, giver heller ikke bonus hos vælgerne.

Viceministerpræsident Jaroslaw Gowin erkender, at regeringen lige nu udkæmper for mange slag på samme tid. ”Kantar” har også undersøgt den polske befolknings meninger om EU. Den viser, at 61 pct. ville ikke stemme for, at Polen forlader EU (”Polexit”), kun 9 pct. er for polsk EU-exit, og 23 ville slet ikke tage del i en afstemning herom.

Men det betyder ikke, at polakkerne er særlig ”EU-begejstrede”. Hele 44 mener ikke, at Polen på noget tidspunkt bliver medlem af euroen, 42 mener at det måske sker, men først efter nogle år. Resten af de adspurgte ”ved ikke”. 45 pct. af de adspurgte polakker er principielt modstander af polsk euro-medlemskab.

Share This