Nye konfrontationer i Ungarn

En tidligere demonstration i Budapest Foto: Facebook

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Voldelige konfrontationer i og uden for parlamentet er efterhånden blevet noget nær hverdagskost i Ungarn. Over de seneste dage har protesterne været rettet mod to nye love, som regeringen har hastet igennem parlamentet. Det drejer sig om loven om oprettelse af en ny administrativ domstol og loven om virksomhedernes ret til at kræve mere overarbejde fra de ansatte, kaldt “slaveloven”.

Den første, om den ny administrative domstol, vil tage en del magt fra de andre domstole. Meningen er formentlig at sikre bedre regeringskontrol, når det gælder skatteforhold og gennemførelse af valg.

Loven har fået formanden for Europarådets komité for menneskerettigheder Dunja Mijatovic på banen. Hun kræver, at loven sendes i høring, og at den sendes tilbage til ny behandling i parlamentet. Loven blev vedtaget med 130 stemmer mod 52. Oppositionen har skarpt kritiseret fremgangsmåden i forbindelse med afstemningerne og aktioneret i parlamentssalen, fx ved at spærre adgangen til talerstolen og til formandens plads.

“Slaveloven” udvider arbejdsgivernes mulighed for at kræve overarbejde fra de nuværende 250 timer om året til 400 timer. Ungarske medier mistænker udenlandske multinationale selskaber, fx BMW, for at have lagt pres på regeringen.

Uden større adgang til overarbejde er nye investeringer – og arbejdspladser – i Ungarn måske i fare. Bilindustrien, en meget stor branche, savner i højeste grad arbejdskraft. Ellers er manglen på arbejdskraft udbredt på sundhedsområdet, ganske som vi kender det i stort set alle andre lande i Central- og Østeuropa. Ungarn får inden for den branche især mange investeringer fra Tyskland. Indtil nu oplever vi i Ungarn -trods alt – ikke “franske tilstande”. Orbán har flere gange før overlevet denne form for protester.

Share This