Ny udvikling i Georgien, oppositionsleder rejser til Kijev for at forhandle med Saakasjvili

Tidligere georgiske præsiden og guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili Foto: Chatham house

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Nika Melia, leder af Georgiens førende oppositionsparti Forenede Nationale Bevægelse (UNM) er i spidsen for en parti-delegation netop rejst til Kijev for at rådføre sig med Georgiens tidligere præsident og UNM leder Mikheil Saakasjvili, som i dag har politisk indlfydelse i Ukraine og står i spidsen for Ukraines Eksekutive Komite for Nationale Reformer. Delegationen skal med Saaksjvili drøfte den politiske udvikling i Georgien, især spørgsmålet om, hvorvidt Forenede Nationale Bevægelse (UNM) skal genindtræde i Georgiens parlament.

Med EU’s mellemkomst blev Melia for en måneds tid siden løsladt fra fængslet, hvor han havde befundet sig i tre måneder. UNM har boykottet parlamentet siden valget i oktober sidste år. Melia har ikke lagt skjul på, at der er forskellige meninger i partiet om, hvorvidt arbejdet i parlamentet skal genoptages. Melia selv har sagt, at han gerne ser Saakasjvili vende tilbage til Georgien. Han skal have ”ret til arbejde”, dog underforstået at han ikke truer Melia’s position som leder af partiet. Saakasjvili opfordrede UNM til at underskrive aftalen med regeringen, der ledes af Georgiens Drøm.

Saakasjvili var Georgiens præsident i årene fra 2004-2013. Han flygtede snart efter fra Georgien for at få ophold i Ukraine. Georgiens Drøm har lige siden forlangt ham retsforfulgt i Georgien. Vender Saakasjvili tilbage vil meget blive forandret i georgisk politik. Om Georgiens Drøm vil tillade det er tvivlsomt. Saakasjvili har ikke været typen, der bøjer sig for andres krav. Han har altid stræbt efter at få størst mulig politisk magt og ikke altid med demokratiske midler, det være sig i eller uden for Georgien selv.  

Share This