Ny tysk regering får blandet modtagelse i ungarske medier, De Grønne sammenlignes med Hitler

Det ungarske parlamentsbygning i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Ungarn: Analytikere på den ungarske højrefløj frygter, at den nye tyske regering vil skærpe kritikken af Ungarn. Centrum-venstre medierne mener, at Scholz blot vil videreføre Merkels kurs – det skriver“Hungary Today“.

De regeringsvenlige medier Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Mandiner og Pesti Srácok er ude med skarpe vendinger og påstande om, at Tyskland vil undergrave Ungarns nationale suverænitet. Og de nævnte medier mener, at den nye tyske regering vil tilstræbe mere EU-dominans, politisk korrekthed og øget indvandring. De samme medier kalder den nye tyske regering for „venstreorienteret“, selv om det liberale parti FDP – som nærmest må beskrives som mere højreorienteret end CDU/CSU – har en vigtig rolle i den nye tyske regering.

Magyar Hírlap går så vidt som at beskylde De Grønne for at ville skabe „Et Fjerde Rige“ – en påstand med stærke referencer til Hitlers „Tredje Rige“. Mediet kritiserer, at tysk udenrigspolitik skal dikteres af en grøn og uerfaren politiker. Den påstand støttes af den polske vicepremierminister Jaroslav Kaczynski, som også har kørt nazi-referencen til De Grønne i Tyskland.

Pesti Srácok går skridtet videre og bruger ord som „Lebensraum“ til at beskrive Tysklands rolle i Europa, og man kalder Tyskland for „Europas syge mand“ på grund af følgerne af immigration og LGBT-politik. Skribenten går så vidt som at sige, at den nye tyske regering vil opføre sig ligesom Hitler.

På den anden fløj har vi Népszava, som mener, at alle nazi-referencer er kvalmende. Fidesz‘ næstformand Szílard Németh skulle således have udtalt, at Ungarn befinder sig i en situation, som ligner den i 1944. Mediet finder det direkte smagløst, at Fidesz sammenligner den nye demokratisk valgte regering i Tyskland, som er Ungarns vigtigste samhandelspartner, med nazisterne.

168 Óra og Inforádío slår nogle lidt andre toner an. Førstnævnte håber, at Tyskland vil bidrage til at bekæmpe den udbredte korruption i Ungarn under Orbán. Men mediet peger samtidig på, at Tyskland muligvis vil vende det blinde øje til det tema, så længe Orbáns regering i høj grad understøtter tyske virksomheder, som etablerer sig i Ungarn.

Til Inforádió udtaler den tidligere ungarske ambassadør i Berlin Gergely Pröhle, at man nok ikke skal forvente en radikal kovending fra Tysklands side. Han mener, at Scholz vil videreføre Merkels moderate linje og nedtone de ideologiske uoverensstemmelser. Pröhle mener, at tyskernes primære interesse er at videreføre det økonomiske og erhvervsmæssige samarbejde med Ungarn.

I Tyskland ulmer de første konflikter så småt vedrørende den kommende tyske udenrigspolitik. Nok har de De Grønne fået udenrigsministerposten, men SPD mener, at kansler Scholz som regeringschef er den øverste ansvarlige. Udenrigsminister Baerbock fra De Grønne har allerede været ude med heftig kritik af både Rusland, Kina og V4-landene. Således har Baerbock udtrykt, at gasledningen NS2 ikke bør tages i brug, og det går stik imod, hvad SPD mener.  Tiden vil vise, hvem der får det sidste ord. Under Merkel og GroKo‘en (SPD og CDU/CSU) blev den tyske udenrigspolitik i høj grad dikteret af kansleren, mens Heiko Maas (SPD) var lidt mere fåmælt. Det kan hænge sammen med, at flere kræfter i SPD dengang og heller ikke nu støtter De Grønnes udmeldinger. Baerbock har dog senest erklæret, at hun går ind for dialog med Rusland. Med hensyn til Polen og Ungarn er billedet lidt mere uldent. Den hidtidige tyske udenrigsminister Heiko Maas (SPD) er i øvrigt blevet fravalgt i den nye tyske regering, som er ledet af SPD.    

Share This