Ny region Hovedstaden i Polen vil udløse mere EU støtte

Foto: Wikimedia

Af Michael Hardefelt

Polen: Polen er i dag opdelt i 16 regioner, hvis grænser delvist er opstået på grund af folkeligt pres. Helt fra den seneste administrative kommunalreform i 1999 var det forudset, at hovedstaden Warszawa en dag kan blive en selvstændig region, og i de senere år har regeringspartiet talt om at gennemføre en sådan ændring. Med 5,5 millioner indbyggere er Mazowiecki da også langt den største region i Polen.

I forbindelse med det nye EU-budget har regeringen imidlertid sat turbo på ændringerne, og forventer at opdele Mazowiecki i to regioner allerede i år. Bruttonationalproduktet i region Mazowiecki er i dag over dobbelt så stort som de fattigste polske regioner, og det skyldes udelukkende Warszawa, hvor indtægtsniveauet er meget højt i forhold til andre dele af landet. Med en opdeling vil områderne udenfor hovedstadsregionen fortsat opfylde kravene til at opnå egnsudviklingsstøtte fra EU, hvilket er årsagen til hastværket. 

Hastværket gør også, at man ikke gennemfører en lokal folkeafstemning om ændringerne, som det ellers har været kutyme i forbindelse med ændringer af kommunegrænser eller regioner, såfremt der har været folkelige protester. Aktuelt udtaler mange af de lokale politikere sig meget negativt om projektet og forudser, at de vil indbringe lovændringen for domstolene. 

Nedenfor et billede af de aktuelle 16 polske regioner med Wojewódwo Mazowiezki (hvor Warszawa befinder sig) blandt de midterste regioner.

Share This