Ny regering i Rumænien?

Rumæniens præsident Klaus Iohannis Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien: I sidste uge blev regeringen i Rumænien ledet af Socialdemokratiet (PSD) med Viorica Dancila som chef væltet gennem vedtagelse af et mistillidsvotum i parlamentet. Det store spørgsmål var – og er: bliver der forsøgt dannet en ny borgerlig regering eller udskrives der nyvalg her godt et år før parlamentsperioden udløber?

Præsidenten, lige nu Klaus Iohannis, spiller i den forbindelse en nøglerolle. Og han har ønsket dannet en ny regering ledet af Det Nationalliberale Parti (PNL). Lykkes hans projekt, bliver PNLs leder Ludovic Orban formentlig ny ministerpræsident. Forslaget fremsætter Iohannis officielt i løbet af en uge.

Iohannis har været i skarp opposition til den socialdemokratiske regering, nu har han chancen for at få politiske ”venner” på regeringstaburetterne. Iohannis lover, at en ny borgerlig regering ikke sløjfer de forhøjelser af lønninger og pensioner, der blev indført under den forrige regering.

Iohannis mener, at der vil være et flertal bag hans plan. At regeringen blev væltet skyldtes, at partiet ALDE gik ud af Dancila’s regering og sluttede sig til den borgerlige opposition. Og at Iohannis ikke ønsker nyvalg til skyldes primært, at der er præsidentvalg i Rumænien i november. Det valg ønsker han overstået – og helst vundet -, før der udskrives valg til parlamentet. Forhandlingerne om den ny regering starter mandag.   

Share This