Ny analyse: Polen kan ende som den store taber

Illustrationsfoto: MOs810

Af Michael Skovgaard

EU: Italien, Spanien og Frankrig står til at modtage størstedelen af pengene fra EU´s fælles corona-hjælpefond. 

Hvis Merkels og Macrons fælles EU-hjælpefond vedtages, kan Polen og flere mindre EU-lande ende som tabere. Det fremgår af en dugfrisk analyse fra Zentrum für Europäische Wirtschaft (ZEW), hvor eksperter har undersøgt, hvordan kagen sandsynligvis vil blive fordelt.

Størstedelen af de 540 mia. euro vil gå til Tyskland, Italien, Spanien og Frankrig, mens Polen – et af de fattigste lande i EU – bliver sorteper og ender som største nettobidragyder.

Nok er Tyskland den største bidragmodtager med 103 mia. euro.

men da landet som Europas største økonomi reelt indbetaler 130 mia. til fonden, ender Tyskland som nettobidragyder med 27 mia. euro. 

Anderledes ser det ud med Italien, Spanien og Frankrig. som står til at modtage henholdsvis 26, 14 og 11 mia. euro mere, end de betaler ind til fonden.

Polen er hårdest ramt og bliver største nettobidragyder med godt 10 mia. euro. Det beløb, som landet betaler mere ind, end det modtager. Andre nettobidragydere er „sparebanden“ anført af bl.a. Danmark og Østrig, som har afvist Merkels og Macrons plan indtil videre.

„Sparebanden“ Danmark, Østrig, Sverige og Holland er blevet heftigt kritiseret for deres forslag om kun at yde lån, som skal tilbagebetales, til de økonomisk uansvarlige lande som Italien, Spanien og Frankrig.

Nu tyder meget dog på, at der kommer opbakning fra især Tjekkiet og Polen og flere andre østeuropæiske lande, som også er nettobidragydere. Den generelle holdning lader til at være, at økonomisk uansvarlige sydeuropæiske lande ikke skal belønnes og profitere af corona-krisen. Dermed er der langt til den nødvendige godkendelse af Merkels og Macrons plan, som kræver, at samtlige 27 EU-lande siger god for den.

Share This