Norge overvejer at begrænse eksport af el, forsyning af Danmark i fare

Illustrationsfoto: Wing-Chi Poon

Danmark/Norge: Norge, en af nøgleeksportørerne af elektricitet til EU, overvejer at reducere kapaciteten af ​​elforbindelseslinjerne, efter at landets vandkraftproduktion blev ramt af en tør sommer. Meddelelsen gav anledning til bekymring blandt transmissionsoperatører (TSO’er), som er ansvarlige for energitransmission til Sverige, Danmark og Finland, skriver serveren euroactiv.fr som bemærker, at sagen illustrerer EU’s manglende forberedelse til energikrisen.

Hvis Norge skulle begrænse elektricitetseksporten, ville det skade energisikkerheden i de nordiske lande og skade tilliden til markedet, siger Teppo Säkkinen, rådgiver for industri- og klimapolitik i det finske handelskammer, til euroactiv. Norsk vandkraft er vigtig for de skandinaviske lande.

Finske, svenske og danske transmissionssystemoperatører advarer om, at en sådan foranstaltning vil skabe en farlig præcedens. “Hvis eksportrestriktioner skulle tillades under de nuværende europæiske el-regler, frygter vi, at en sådan foranstaltning kan tilskynde andre lande til at overveje lignende restriktioner, hvilket ville have en skadelig effekt,” understreger transmissionssystemoperatørerne i Danmark, Sverige og Finland overfor Euractiv.

Prisen på elektricitet steg fredag ​​til næsten 1.000 euro per megawatttime. Prisen på el er således steget med 720 %. ota

Share This