Nord Stream 2 måske på vej mod et kompromis mellem Tyskland og USA

Illustrationsfoto: Dreamstime

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Nord Stream 2, for eller imod, har skabt alvorlige modsætninger både i EU og ikke mindst mellem Tyskland og USA og, ikke at forglemme, internt i Tyskland, hvor især De Grønne er imod. En ny regering i Tyskland støttet af de Grønne, siges det, vil måske trække sig fra projektet. Østrigs kansler Sebastian Kurz bakker i en udtalelse op om projektet. Det er et europæisk projekt, siger han til ”Welt am Sonntag”, at tro at det kun er i Ruslands interesse er en fejlslutning. At lade Navalnyj-sagen vælte projektet med milliardtab for Europa, er helt forkert.

Frankrig og Tyskland skal have ladet deres uoverensstemmelser om projektet til side og tale med én stemme. Meget kan ske. Iflg. Bloomberg vil Merkel og Biden i den nærmeste tid føre svære forhandlinger om fremtiden for den meget omdiskuterede gasledning. Angela Merkel og udenrigsminister Heiko Maas har fastholdt Nord Stream 2 som et kommercielt projekt, som en nødvendighed for at realisere de klimapolitiske målsætninger. At opgive projektet vil betyde store økonomiske tab.

Fem koncerner fra Tyskland, Østrig, Frankrig og Holland er med i projektet, der er meget tæt på færdiggørelsen. Det polske dagblad ”Rzeczpospolita” (8.2.2020) skriver, at USA er villig til at ”diskutere” Nord Stream 2, at acceptere projektet under bestemte forudsætninger. USA forlanger, at import af gas via Nord Stream 2 skal ophøre, dersom Rusland begrænser leverancerne af gas via Ukraine. Tyskland ser formentlig ikke dette som et problem.

For godt et års siden blev der, med EU som mægler, indgået en aftale om omfanget russiske gas leverancer til Europa via Ukraine. Den aftale blev accepteret af regeringen i Kijev. Emnet er yderligere aktualiseret på grund af den meget hårde vinter. Omfanget af gasreserver i Europa er faldet markant, til 49.83 pct., i Tyskland 42.44, i Frankrig til 39.65 og i Ukraine 52 pct. Vejrudsigterne siger, at frosten vil tage til i de nærmeste uger. Det i sig selv forøger efterspørgslen efter gas og styrker samtidig ønsket om at få Nord Stream 2 gjort færdigt og igangsat hurtigst muligt.    

Share This