NGO Europæiske værdier opfordrer Tjekkiets regering: “Afvis Sputnik V, den er russernes politiske redskab”

Den første sending af Sputnik V til Argentina Foto: Casa Rosada

Tjekkiet: Den tjekkiske regering bør konsekvent afvise den russiske Sputnik V-vaccine, medmindre den er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, skriver den tjekkiske tænketank Europæiske værdier i en pressemeddelelse.

Efter at præsident Milos Zeman bad den russiske præsident Vladimir Putin om Sputnik V-vaccinen, bad regeringskontoret Statens Institut for Medicinkontrol (SUKL) om at kontrollere vaccinen. Ifølge præsidenten ville godkendelsen af ​​SÚKL være tilstrækkelig, selvom andre vacciner, der distribueres i Tjekkiet, skulle opnå godkendelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Dog kan EU-medlemsstaterne også bruge vacciner uden EMA-registrering, hvis de giver dem en undtagelse, som det f.eks. er sket i Ungarn eller Slovakiet. Den Tjekkiske Republik bør dog ikke bruge denne mulighed.

Vaccineproducenten Sputnik V har tidligere hævdet, at den allerede har ansøgt om EMA-godkendelse, men agenturet selv har gentagne gange afvist det. Der har fra starten været mangel på gennemsigtighed omkring udviklingen og afprøvningen af ​​vaccinen, og den russiske side har systematisk udbredt desinformationer. Ved at bruge en vaccine, uden tilstrækkelig information, uden de relevante godkendelser, en vaccine som ikke har bestået den tredje testfase, vil regeringen bringe de tjekkiske borgeres sundhed i alvorlig fare.

Den Russiske Føderation har i øjeblikket ikke nok vacciner til sine egne borgere på grund af manglende produktionskapacitet. Leveringer til Tjekkiet ville derfor være meget upålidelige. Rusland bruger vaccinen som et politisk redskab til magt og indflydelse, ikke som et middel til at bekæmpe en pandemi. Dette kan også ses i den konstante indsats for at miskreditere vestlige vacciner, som har gennemgået alle testfaser og modtaget de relevante certificeringer. ota

Share This