Navnestrid med Grækenland skaber nye protester i Makedonien

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Makedonien(VIDEO): Tusindvis af makedonerne demonstrerede søndag imod, at Makedoniens regering indgår en kompromisaftale med Grækenland omkring landets navn, skriver makedonske medier.

Demonstranterne forlanger, at Zoran Zaevs regering stopper forhandlingerne med Grækenland og har udtrykt et ønske om, at Makedonien forsøger at tvinge FN til at hjælpe landet med den mangeårige strid med Grækenland om Makedoniens navn.

Demonstrationerne foregik følge makedonske medier også i udlandet, heriblandt Washington og Sydney, hvor herboende makedonere viste deres støtte til deres hjemland.

Makedoniens regering har tidligere udtrykt et ønske om at løse uoverensstemmelsen med Grækenland inden EU topmøde i juni og NATO topmødet i juli.

Fire navne er ifølge Makedoniens premierminister Zoran Zaev i spil. Ifølge Zaev er det navnene: Republikken Nordmakedonien, Republikken Øvre Makedonien, Vardar Republikken Makedonien og Republikken Makedonien.

Det er dog foreløbigt tvivlsomt, hvorvidt Zoran Zaev har opbakning for sine forslag i både Grækenland og Makedonien. I Grækenland har den græske regering og en del af befolkningen ved flere demonstrationer afvist, at Makedoniens nye navn skal indeholde navnet Makedonien. I Makedonien blev der foreløbigt afholdt demonstrationer tirsdag i sidste uge og i går. ota

Share This