Navalnyj truet af hjertestop i russisk straffelejr

Alexej Navalnyj Foto: Putnik

Af Michael Skovgaard

Rusland: Ifølge flere læger er den fængslede oppositionspolitiker Alexej Navalnyj i stærk risiko for at dø af et hjertestop. Navalnyjs personlige læge og tre andre læger heriblandt en hjertespecialist kræver adgang til at besøge Navalnyj – det skriver det tyske online-medie „Focus“.

På grund af kritiske kalium-værdier er Putin-modstanderen Navalnyj i fare for at blive ramt at et nyresvigt, og hans hjerterytme er også kritisk. Hans personlige læge offentliggjorde et brev lørdag på Twitter til de russiske fænglsesmyndigheder, hvor det hedder sig, at den 44-årige oppositionspolitker er truet af et nært forestående hjertestop.

Kardiologen Jaroslav Aschichmin skrev lørdag på Facebook: Vores patient kan dø når som helst, og han skal hurtigst muligt indlægges på intensiv.“

Over 70 internationalt kendte kunstnere, akademikere og skuespillere har opfordret Putin til at garantere Navalnyj ordentlig lægelig behandling. Ifølge Navalnyjs kone vejer den 1,92 meter høje ægtemand nu kun 76 kilo – 9 kilo mindre siden starten på hans sultestrejke og 17 kilo mindre, end da han blev interneret i straffelejren Pokrov.

En større protestaktion er åbenbart i gang i det „moderne Rusland“. Fredag har de russiske myndigheder taget skridt til at forbyde Navalnyjs såkaldte „anti-korruptionsstiftelse“. Hvis den når 500.000 underskrifter, vil det være den største protest i nyere tid i Rusland. Lørdag var 440.000 underskrifter registreret. 

Share This