Monument for kommunistleder smadret i Slovakiet

Kunstner Lubos Lorenz i 2015 efter at have oversmurt mindetavlen for kommunistleder Vasil Bilak med rød maling Foto: Lorenz & Kalmus

Slovakiet: Et monument for tidligere kommunistleder Vasil Bilak blev natten til torsdag ødelagt i hans fødeby Krajna Bystra i det østlige Slovakiet, skriver slovakiske medier.

Det skete inden en planlagt mindehøjtidelighed i landsbyen fredag i anledning af Bilaks 100 års fødselsdag. Slovakiets Kommunistparti, som har rejst monumentet, holdt ellers vagt ved monumentet indtil klokken 2 torsdag.

Monumentet for Vasil Bilak blev afsløret i februar 2015 og det er ikke første gang, at det bliver ødelagt.

Umiddelbart after lanceringen i 2015 blev det oversprøjtet med rød maling og forsynet med skriften ”svin” af slovakiske kunstnere Lubos Lorenc og Peter Kalmus.

Disse har udtrykt over for slovakiske medier glæde over, at monumentet er blevet smadret igen, men afvist, at det også var dem der var på færde denne gang.

Slovakiets Kommunistparti vil ifølge slovakiske medier genopbygge Bilaks monument igen.

Vaclav Bilak var en højtstående politiker i Tjekkoslovakiet under det tidligere kommunistiske styre og har i 1968 skrevet under på en invitation som i august 1968 førte til Sovjetunionens invasion i Tjekkoslovakiet. Han døde i 2014 96 år gammel og blev under sin levetid aldrig draget til ansvar for sin rolle i Sovjetunionens invasion. ota

Share This