Monstrøse monumenter og andre rariteter

Han har blod på hænderne, fjern ham, står der på skiltet Foto: Praha 6 jste vy

Af Peter Tudvad

Debat: De fleste turister synes sikkert, at statuer og monumenter er temmelig kedelige, selvom nogle af dem i al deres monstrøse monumentalitet nok kan retfærdiggøre, at man lige tager et foto af dem, hvis forholdene tillader, at man kommer på stor nok afstand af dem. Men som regel er sådanne mindesmærker faktisk interessante og ikke bare relikvier fra en svunden tid, derimod levende historie, der potentielt kan skabe store kontroverser. 

Dette gør sig efter Jerntæppets fald i 1989 ikke mindst gældende med sovjetiske mindesmærker i central- og østeuropæiske lande, der sorterede som lydstater under Sovjetimperiet. Rejser man eksempelvis i Tjekkiet, ser man ofte mindesmærker over Den Røde Hær, som i 1945 befriede Tjekkoslovakiet; befinder de sig i landlige egne, giver de nok sjældent anledning til de helt store diskussioner, men står de på politisk følsomme steder, gør de – og hele Prag, tjekkernes gyldne stad, der omtrent er for dem, hvad Jerusalem er for jøderne, og Mekka for muslimerne, er et sådant følsomt sted. 

Dér, på adressen Jugoslávských partyzánů 977/28 i kvarteret Praha 6, står der et monument, som lige siden 1989 har talt som kontroversielt, da det forestiller den sovjetiske marskal Ivan Konev, som nok bidrog til Tjekkoslovakiets befrielse fra naziåget i 1945, men som også var med til at slå opstanden i Ungarn ned i 1956 og holde styr på tjekkerne efter Foråret i Prag i 1968. Statuen af ham blev opstillet i 1980, da de kommunistiske magthavere i Prag gjorde sig stor umage med at forsikre dem i Moskva om, at Tjekkoslovakiet “for evigt” var forbundet med Sovjet – “men så heller ikke en dag mere”, som studenter gerne sagde i 1968. 

Efter 1989 er statuen af Konev gentagne gange blevet udsat for hærværk, senest i forbindelse med 50-året for den sovjetisk ledede invasion af Tjekkoslovakiet. Nu skal den flyttes og erstattes af et monument over de menige soldater, der befriede Tjekkoslovakiet i 1945, mens Konev selv bliver flyttet til et andet, mindre følsomt sted – eller til et museum. Sådan går historien sin gang, og det kan man, hvis man selv er lidt følsom og gider læse en smule på lektien, konstatere, når man som turist kommer forbi monumenter som det nævnte. God rejse!

Share This