Moldovas tidligere premierminister sultestrejker

Moldovas tidligere premierminister Vlad Filat Foto: European People's Party

Moldovas tidligere premierminister Vlad Filat Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Moldova: Vlad Filat, tidligere leder for det liberal-demokratiske parti i Moldova og landets regeringschef 2009-13, har indledt en sultestrejke i fængslet i protest mod at retssagen imod ham bliver holdt for lukkede døre.

Filat står anklaget for korruption og involvering i bankskandalen, hvor en milliard euro illegalt blev ført ud af landet, og risikerer 15 års fængsel.

Arrestationen førte i sin tid til opløsning af den pro-europæiske regering. For at undgå nyvalg indgik det Demokratiske Parti og det Liberale Parti derefter en alliance med dele af det kommunistiske parti.

Filat mener, at den indflydelsesrige oligark Wladimir Plahotnjuc står bag arrestationen af ham. Formelt er Plahotnjuc kun viceformand for det Demokratiske Parti, men reelt er han partilederen, og han har hele tiden betragtet Filat som sin konkurrent.

Den polske journalist Andrzej Poczobut mener, at sagen mod Filat minder en hel del om sagen i sin tid mod Julia Timosjenko i Ukraine, hvor anklagerne lød på stort set det samme, og hvor selve retsprocessen var yderst kritisabel.

Korruptionen er stadig et stort problem i Moldova, uanset at ”pro-europæiske” partier styrer landet, også i den henseende kan Moldova minde om Ukraine.

Det har iflg. den moldaviske politolog Lina Grau ført til et markant fald i tilslutningen til EU i befolkningen. I 2007 var opbakninge til EU 70 pct., i dag kun omkring 40.

Share This