Moldovas tidligere premierminister og præsident idømt ni års fængsel

Moldovas tidligere premierminister Vlad Filat Foto: European People's Party

Moldovas tidligere premierminister Vlad Filat Foto: European People’s Party

Vladimir Filat blev tidligere i denne uge idømt ni års fængsel i en sag med forbindelser til det såkaldte “Theft of the Century”, hvor private moldoviske banker lænsede den moldoviske statskasse for ca. en milliard USD eller ca. 12-15% af landets BNP

Af Michael Andersen

Moldova: Forretningsmanden og grundlæggeren af Moldovas Liberaldemokratiske parti (PLDM) Vladimir Filat, også kendt som Vlad Filat, der tjente som Moldovas premierminister fra september 2009 til april 2013 og i en kortere periode i 2010 også var fungerende præsident, er ved retten i Chisinau blevet idømt 9 års fængsel for såkaldt “passiv korruption” hvilke vil sige korruption igennem tredje part eller stedfortræder.

Vlad Filat får også konfiskeret alt “uretmæssigt erhvervet ejendom”, mister retten til at bestride et offentligt embede i fem år efter fængselsdommens afståelse og skal betale en bøde på 60.000 moldoviske lei (ca. 23.000 kroner).

Dommen har mødt en del officiel kritik fra EU, der bl.a. kritiserer, at pressen og offentligheden var afskåret fra at følge med i retssagen der foregik bag lukkede døre.

Filat blev den 15. oktober 2015, langt i håndjern og ført bort, foran et måbende parlament, inde i selve parlamentet og fik samtidigt frataget sin juridiske immunitet. Filat har indtil dommens udstedelse, siddet varetægtsfængslet.

Ifølge anklagerne skulle Filat være involveret i at havde modtaget bestikkelse for ca. 250 millioner dollars fra Ilan Shor (Șor), en israelsk-moldovisk forretningsmand og borgmester i byen Orhei, som dengang også var formand for bestyrelsen i banken Banca de Economii. (På engelsk “Savings Bank”)

Denne nu nedlagte bank, var én af de tre banker som var indblandet i skandalen, som angiveligt var planlagt og masterminded af Ilhan Shor.

De tre banker lånte penge til hindanden i en koordineret men udadtil uigennemskuelig lånekarrusel, der også involverende lettiske banker og store russiske firmaer. Til sidst skulle de ekstrakterede penge så være blevet deponeret i skuffeselskaber i skattely.

Der skulle angiveligt også foreligge beviser i form af hemmeligt aflyttede telefonsamtaler imellem Ilhan Shor og Vladimir Filat.

Vladimir Filat har nægtet sig uskyldig i alle anklagerne, og hævder at sagen er politisk motiveret og iværksat af hans politiske modstandere.

Samme dag som han modtog dommen, offentliggjorde han sin skilsmisse fra sin kone, den tidligere TV værtinde Angela Gonța.

Share This